Utlåtande för sjukersättning
Här får du som har en patient som ska ansöka om sjukersättning information om hur du fyller i läkarutlåtandet och om vem som gör vad.
Vad är sjukersättning?
Sjukersättning är en ersättning för patienter som troligen aldrig kommer att kunna arbeta på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning. Alla möjligheter till rehabilitering ska ha prövats utan att arbetsförmågan har förbättrats.
Så fungerar sjukersättning från Försäkringskassan
6 minuterFilmen förklarar de grundläggande reglerna för sjukersättning.
Om patienten är mellan 19 och 29 år
Den som är mellan 19 och 29 år kan bara få hel sjukersättning. Om patienten kan arbeta deltid kan hen ha rätt till aktivitetsersättning.
Om patienten är över 30 år
Den som är 30 år kan även få partiell sjukersättning. Patienten kan få sjukersättning till och med månaden innan hen fyller 66 år.
Hur skriver jag ett utlåtande som ger Försäkringskassan rätt information?
Socialförsäkringen ställer höga krav på den medicinska informationen för att rätt person ska få rätt ersättning. När Försäkringskassan ska bedöma en persons rätt till sjukersättning, behöver vi information om patientens diagnos, funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning. När vi tittar på det medicinska underlaget har vi DFA-kedjan som stöd.
Vem ska göra vad?
Patienten ska:
- Ansöka om sjukersättning hos Försäkringskassan.
- Be om ett läkarutlåtande från läkaren.
- Skicka in läkarutlåtande till Försäkringskassan.
Läkaren ska:
- Skriva ett läkarutlåtande för sjukersättning.
- Ge läkarutlåtandet till patienten.
7800 Läkarutlåtande för sjukersättning Pdf, 1 MB.
Försäkringskassan ska:
- Bedöma om patienten har rätt till sjukersättning och betala ut ersättning om alla villkor är uppfyllda.
Frågor och svar
-
Villkoren för att få sjukersättning finns beskrivna på Försäkringskassans sidor för privatpersoner.
-
Ja, om patienten har uppehållstillstånd kan hen ha rätt till ersättning från Försäkringskassan. Villkoren finns beskrivna på Försäkringskassans sidor för privatpersoner.
Information för patient som har fått uppehållstillstånd i Sverige
Om patienten är asylsökande och inte har fått uppehållstillstånd ännu har hen inte rätt till ersättning från Försäkringskassan.
-
Ja, patienten kan prova att jobba eller studera på hel- eller deltid.
-
Ja. Ring till oss på 0771-17 90 00 så hjälper vi dig. Vi kan tyvärr inte publicera kontaktuppgifter till våra handläggare på webbplatsen.
-
Ja, det måste vara en läkare som skriver läkarutlåtandet. Men du bör bidra med din kunskap om patientens tillstånd genom att skriva ett utlåtande som kan vara med som ett komplement till läkarutlåtandet. Diskutera med läkaren.
-
Ja, här hittar du korta beskrivningar av vanliga begrepp inom sjuk- och funktionsnedsättning.
Sjukpenning
Ersättning från Försäkringskassan när en patient inte kan arbeta på grund av sjukdom.
Aktivitetsersättning
Ersättning från Försäkringskassan till den som är under 30 år och har nedsatt arbetsförmåga med minst en fjärdedel under minst ett år på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning.
Sjukersättning
Ersättning från Försäkringskassan när en patient inte kommer att återfå sin arbetsförmåga.
Läkarintyg
Ett läkarintyg ska användas om du bedömer att din patient inte kan arbeta på grund av sjukdom.
Läkarutlåtande
Ett utlåtande ska användas vid bedömningar i ett ärende, till exempel när en patient har ansökt om sjuk- eller aktivitetsersättning.
-
I det nya läkarutlåtandet läggs stor tyngd vid beskrivningen av funktionsnedsättningen. Funktionsnedsättningen ska beskrivas utifrån olika funktionsområden och graderas. I det nya utlåtandet efterfrågar vi konkreta exempel på vad patienten har svårt att göra på grund av sin funktionsnedsättning. Vi efterfrågar inte en bedömning av arbetsförmågan, utan en bedömning av patientens medicinska förutsättningar för arbete.
En annan skillnad är att tidigare och planerad medicinsk behandling eller åtgärd ska redovisas mer utförligt än tidigare. Det finns även möjlighet för intygsskrivande läkare att hänvisa till tidigare utredningar.
-
Ja, de som ansöker om sjukersättning ska skicka med ett läkarutlåtande.
Det är lämpligt att läkarutlåtandet lämnas på den blankett som Försäkringskassan har fastställt, vilket minskar risken för behov av komplettering.
Relaterade länkar
Information för patienten
Relaterad information
Externa länkar
- Försäkringsmedicinskt beslutsstöd (socialstyrelsen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Socialförsäkringsbalken (riksdagen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Socialstyrelsens föreskrifter om utfärdande av intyg inom hälso- och sjukvården (socialstyrelsen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.