Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Möter du svårt sjuka personer och deras närstående?

Då kan du göra skillnad och berätta för dem om närståendepenning.

Närståendepenning finns till för att personer som har ett livshotande tillstånd ska kunna få stöd från till exempel en familjemedlem, vän eller granne. Det handlar inte om att hjälpa till med vården, utan om att finnas till hands och vara nära.

Den som stöttar får ersättning från Försäkringskassan i stället för att jobba. Ersättningen är samma som vid sjukskrivning och man kan få den i 100 dagar. De 100 dagarna är kopplade till den som är sjuk, vilket innebär att dagarna kan delas mellan flera personer för att stödja den som är svårt sjuk.

Vad menas med ”livshotande tillstånd”?

Inom närståendepenning betyder ”livshotande tillstånd” att det finns en risk att personen inte överlever, och att den risken finns inom den närmaste tiden.

Vill du hjälpa oss att berätta om närståendepenning?

Många känner inte till att det går att få stöd från Försäkringskassan för att stötta en närstående i ett allvarligt och svårt skede i livet. Därför har vi material som du inom hälso- och sjukvården eller socialtjänsten kan använda för att sprida informationen till dem som kan ha nytta av den.

Tipsa om Försäkringskassans webbplats

Du behöver självklart inte kunna detaljerna i ersättningen – det ordnar vi. Enbart att du berättar för dem att det finns information på vår webb om vad som gäller och hur man ansöker kommer att vara till hjälp.

Närståendepenning för dig som har en anställning

Dela ut en broschyr

För den som hellre vill få med sig information i handen finns det en kort broschyr med det allra viktigaste. Om du till exempel har ett väntrum där den kan ligga så hittar du broschyren här:

Närståendepenning – när du stöttar någon som är svårt sjuk Pdf, 433 kB, öppnas i nytt fönster.

Visa information på bildskärm i väntrum

Om det passar er bättre att visa informationen digitalt på en informationstavla så kan du ladda ner bilder (jpg) för bildskärm eller monitor.

Information om närståendepenning (sida 1 av 2)

Information om närståendepenning (sida 2 av 2)

Senast uppdaterad