Utlåtande för assistansersättning
Här får du som har en patient som ska ansöka om assistansersättning information om hur du fyller i läkarutlåtandet och om vem som gör vad.
Vad är assistansersättning?
Assistansersättning är ersättning som en person med omfattande funktionsnedsättning kan få för att anlita personliga assistenter. Både vuxna och barn kan få assistansersättning.
Hur skriver jag ett utlåtande som ger Försäkringskassan rätt information?
Socialförsäkringen ställer höga krav på den medicinska informationen för att rätt person ska få rätt ersättning. När Försäkringskassan ska bedöma en persons rätt till assistansersättning, behöver vi information om patientens diagnos, funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning. När vi tittar på det medicinska underlaget har vi DFA-kedjan som stöd.'
Varför behöver Försäkringskassan veta om något kan utföras som egenvård?
En person kan inte beviljas assistansersättning för insatser som hälso- och sjukvården ska utföra.
Däremot kan en person i vissa fall få assistansersättning för insatser som hälso- och sjukvården normalt sett ansvarar för. Det gäller om du eller någon annan legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal bedömer att insatserna kan utföras som egenvård i hemmet med hjälp av en personlig assistent.
Därför ska det tydligt framgå i läkarutlåtandet, under punkt 8, om en insats kan utföras som egenvård så att våra handläggare kan ta med det i sin bedömning. Det gäller bland annat medicinsk utrustning t ex som att hantera sondmatning, andningshjälpmedel, ventilator/respirator stomi, kateter samt. Dessa insatser behöver vara bedömda som egenvård enligt Socialstyrelsens riktlinjer.
Om du som läkare ändrar bedömning kring något som tidigare har utförts som egenvård och som nu ska utföras som sjukvård så behöver du uppmärksamma din patient på att informera Försäkringskassan om förändringen.
Vem ska göra vad?
Patienten ska:
- Be läkaren om ett läkarutlåtande
- Ansöka om assistansersättning hos Försäkringskassan.
- Skicka in läkarutlåtande till Försäkringskassan.
Läkaren ska:
- Skriva ett läkarutlåtande för assistansersättning.
- Ge läkarutlåtandet till patienten,
7805 Läkarutlåtande för assistansersättningpdf öppnas i nytt fönster Pdf, 942 kB.
Försäkringskassan ska
- Bedöma om patienten har rätt till assistansersättning och betala ut ersättning om alla villkor är uppfyllda.
Frågor och svar
-
Villkoren för att få assistansersättning finns beskrivna på Försäkringskassans sidor för privatpersoner.
-
Ja, om patienten har uppehållstillstånd kan hen ha rätt till ersättning från Försäkringskassan. Villkoren finns beskrivna på Försäkringskassans sidor för privatpersoner.
Information för patient som har fått uppehållstillstånd i Sverige
Om patienten är asylsökande och inte har fått uppehållstillstånd ännu har hen inte rätt till ersättning från Försäkringskassan.
-
Nej. Försäkringskassan betalar inte ersättning för utfärdande av detta utlåtande
-
Ja. Ring till oss på 0771‑17 90 00 så hjälper vi dig. Vi kan tyvärr inte publicera kontaktuppgifter till våra handläggare på webbplatsen.
-
Ja, det måste vara en läkare som skriver läkarutlåtandet. Men du bör bidra med din kunskap om patientens tillstånd genom att skriva ett utlåtande som kan vara med som ett komplement till läkarutlåtandet. Diskutera med läkaren.
-
Ja, men bara om patienten samtycker till att du får ta del av uppgifterna. Annars gäller sekretess för tidigare medicinska underlag.