Assistansersättning för vuxna
Du som behöver mer personlig assistans än i genomsnitt 20 timmar per vecka, har rätt till assistansersättning från Försäkringskassan.
Vem kan få assistansersättning?
Du kan ha rätt till assistansersättning från Försäkringskassan om du har en funktionsnedsättning och behöver personlig assistans i genomsnitt mer än 20 timmar per vecka för att hantera ett antal behov. Vilka det är räknas upp i lagtexten där de kallas grundläggande behov.
De är:
- andning
- personlig hygien
- att äta och dricka
- av och påklädning
- kommunikation med andra
- stöd för att förebygga skada vid en psykisk funktionsnedsättning
- stöd som behöver ges löpande på grund av ett medicinskt tillstånd.
Du hittar mer utförlig beskrivning av de grundläggande behoven under rubriken ”Vad krävs för att hjälp ska räknas som hjälp med grundläggande behov” lite längre ner på sidan.
Om du får assistansersättning för grundläggande behov mer än 20 timmar per vecka kan du även få ersättning för hjälp med andra personliga behov.
För att du ska ha rätt till assistansersättning gäller också att du
- ska omfattas av lagen om stöd och service (LSS)
- inte har fyllt 66 år när du ansöker
- ska vara försäkrad i Sverige.
Du är i regel försäkrad i Sverige om du bor och arbetar här. Om du bor eller arbetar i olika länder kan det finnas undantag, liksom om du nyligen flyttat hit.
Då kan du i stället få assistans från kommunen
Om du behöver personlig assistans för grundläggande behov i högst 20 timmar per vecka i genomsnitt, ska du ansöka hos din kommun. Kommunen kan också hjälpa till med till exempel ledsagarservice och avlösarservice.
Hur mycket pengar kan jag få?
Assistansersättning ges med ett schablonbelopp per timme. I vissa fall kan ersättningen bli lägre och om det finns särskilda skäl kan den bli högre. Ersättningen kan inte överstiga schablonbeloppet med mer än 12 procent.
Så ansöker du om assistansersättning från Försäkringskassan
1. Skaffa ett läkarutlåtande och skicka in det
Kontakta en läkare för att få ett utlåtande om din funktionsnedsättning och hur den påverkar dig. Läkarutlåtandet ska skickas till:
Försäkringskassans inläsningscentral
839 88 Östersund
2. Ansök
Logga in och fyll i ansökan:
När du har ansökt
Vi tar en första kontakt
Vi kontaktar dig för att du ska få den information du behöver om utredningen. Du får även möjlighet att ställa frågor.
Om det behövs bokar vi ett utredningssamtal för att gå igenom vilken assistans du behöver och hur mycket. Samtalet kan vara på telefon, hemma hos dig eller på Försäkringskassan. Du får ta med andra personer i samtalet som stöd, till exempel en familjemedlem.
Beslut efter cirka fem månader
Det tar normalt cirka fem månader innan du får ett beslut. Det kan ta längre tid om vi inte får in all information som vi behöver i tid.
Meddela oss om något ändras
Ett beslut om assistansersättning gäller tills vidare. Men under den tid som du får ersättning kan något ändras så att det påverkar hur mycket du kan få. Meddela därför oss om något i din situation ändras. Om du är osäker på om du behöver meddela oss är du alltid välkommen att höra av dig och fråga.
Vi vet att man kan vara orolig för att bli av med ersättningen om man meddelar att något ändras. Men vi går bara igenom de timmar som ändringen gäller. Vi ändrar inte heller något vi tidigare har beslutat på grund av nya regler. Om du behöver mer hjälp kan du ansöka om fler timmar genom att fylla i e-tjänsten eller blanketten som heter ansökan om assistansersättning.
Du måste meddela ändringar senast 14 dagar efter att förändringen har inträffat, till exempel:
- Du ska flytta till en annan bostad.
- Du ska flytta ihop eller ifrån någon som du har eller haft en parrelation med.
- Du ska börja, sluta eller byta ett arbete eller någon annan sysselsättning.
- Din funktionsnedsättning har förändrats.
- Du får stöd från till exempel kommunen eller regionen, eller det stöd som du får förändras.
- Om du är utomlands under en eller flera längre perioder. Hur lång period det rör sig om är svårt att säga på förhand, och du får gärna höra av dig till oss så kan vi berätta mer.
Vad händer om jag inte meddelar Försäkringskassan?
Om du får för mycket ersättning kan du vara tvungen att betala tillbaka.
Välj hur din assistans ska anordnas
Du kan välja mellan att anställa dina assistenter själv eller att anlita en anordnare. Anordnaren kan vara din kommun eller en privat anordnare.
Hjälpmedel på grund av funktionsnedsättning
Försäkringskassan har inte hand om hjälpmedel. Om du behöver hjälpmedel på grund av din funktionsnedsättning kan du vända dig till din kommun eller region.
Att få ett hjälpmedel – så går det till (1177.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Frågor och svar
-
Ja, det går bra.
-
Beslut om assistansersättning gäller tills vidare. Om inget ändras behöver du alltså inte ansöka igen.
När något ändras är det viktigt att du anmäler det så att du får rätt ersättning.
-
Nej. Om du behöver hjälp med assistans ska du kontakta din kommun istället. De kan hjälpa till med assistans i form av till exempel hemtjänst.
-
Ja. Meddela din handläggare att du behöver tolk.
-
Ingenting. Du fortsätter att få assistansersättning som vanligt även efter att du fyller 66 år. Däremot kan du inte få fler timmar. Om du behöver mer assistans ska du kontakta din kommun. Kontakta Försäkringskassan om du behöver mindre assistans.
-
Ja. Men en och samma kostnad kan inte ge rätt till både assistansersättning och merkostnadsersättning.
-
Kontakta alltid Försäkringskassan om du planerar att resa utomlands. Då kan vi hjälpa dig att ta reda på om du har rätt till assistansersättning när du är utomlands.