Handikappersättning
Handikappersättning är till för personer som har en funktionsnedsättning eller sjukdom som gör att de behöver hjälp i vardagen, eller har merkostnader till följd av funktionsnedsättningen. Det går inte längre att ansöka om handikappersättning.
Handikappersättning ersattes 2019 av merkostnadsersättning. Det innebär att det bara är du som har ett pågående ärende som fortsatt kan få handikappersättning.
Om du har pågående handikappersättning
Informationen riktar sig främst till dig som har en pågående handikappersättning.
Utbetalning
Handikappersättningen betalas ut den 18:e eller 19:e varje månad.
Du kan få handikappersättning på tre nivåer beroende på hur mycket hjälp du får och hur stora merkostnader du har. Du betalar ingen skatt på ersättningen.
Nivåerna justeras efter prisbasbeloppet vid varje årsskifte. För 2024 är de:
- 1 719 kronor per månad (lägsta)
- 2 531 kronor per månad (mellan)
- 3 295 kronor per månad (högsta).
Avvikande utbetalningsdagar
Utbetalningsdatum och handläggningstider
Anmäl förändringar
Meddela om något som påverkar din rätt till eller nivån på handikappersättningen påverkas. Det kan till exempel vara att ditt hjälpbehov minskar eller att du inte längre har en merkostnad. Anmäl förändringen så snart som möjligt, men senast 14 dagar efter att du har fått reda på den. Annars riskerar du att behöva betala tillbaka pengar.
Frågor och svar
-
Hjälp i vardagen kan till exempel vara medicinering, personlig hygien, matlagning, ledsagning, inköp, tvätt och städning.
Det kan också vara hjälp för att kunna ta sig till arbetet eller studierna, eller hjälp på arbetsplatsen till exempel med att ta fram pärmar och annat arbetsmaterial eller att komma till och från en matsal.
-
Merkostnader är extra kostnader du har på grund av din funktionsnedsättning eller sjukdom. Det ska vara skäliga kostnader och det kan till exempel vara kostnader för:
- vårdutrustning och hyra eller inköp av hjälpmedel
- sjukgymnastik, läkarvård och behandling
- läkemedel och specialkost som läkare eller dietist ordinerat
- tandvård
- hushållsutrustning
- sjuk- och behandlingsresor
- extra slitage på kläder
- arvode för god man
- hemtjänstavgift.
Vissa av de här kostnaderna kan ersättas av till exempel kommunen eller landstinget. I så fall kan du inte dessutom få handikappersättning för dem, eftersom du aldrig kan få dubbel ersättning för en kostnad.
-
Ja, du får behålla handikappersättningen om du inte ska vara kvar på sjukhuset längre än sex månader.
-
Ditt beslut gäller under förutsättningen att omständigheterna är desamma som när du fick ditt beslut. Beslutet om handikappersättning ska följas upp om det händer något som påverkar din rätt att få handikappersättningen eller om du får ett beslut om aktivitetsersättning, sjukersättning eller ålderspension. Det gäller även dig som har handikappersättning med anledning av din synnedsättning eller hörselnedsättning. Du ansvarar själv för att anmäla till Försäkringskassan om något har ändrats i din situation. Det kan till exempel vara att ditt hjälpbehov minskar eller att du inte längre har en merkostnad.
De nya reglerna för handikappersättning innebär att din ersättning upphör om det blir aktuellt att följa upp ditt beslut. Se mer information om vad som gäller för just dig under rubrikerna:
- Det här gäller under perioden januari 2019 till juni 2021
- Det här gäller från juli 2021
- Vad händer om jag får aktivitetsersättning, sjukersättning eller ålderspension?
- Du som är blind eller gravt hörselskadad
-
Nej, din handikappersättning övergår inte automatiskt till merkostnadsersättning. Om du vill ha merkostnadsersättning behöver du ansöka om det. Det är inte möjligt att få merkostnadsersättning samtidigt som du har handikappersättning.
-
Ja, du som är beviljad handikappersättning har fortfarande möjlighet att använda förmånsintyget.
I merkostnadsersättningen utfärdas däremot inte ett förmånsintyg när någon beviljats merkostnadsersättning. Anledningen är att intyget från början motiverades med att handikappersättningen var en pensionsförmån precis som sjuk- och aktivitetsersättning, vilket idag inte är fallet. Merkostnadsersättning utgår endast från merkostnader som en person har utifrån sin eller sitt barns funktionsnedsättning. Ersättningen är skattefri och har därmed ingen koppling till pension.
-
Riksdagen har beslutat att införa merkostnadsersättning för att skapa enklare, tydligare och mer moderna regelverk för personer med funktionsnedsättning.
-
Merkostnadsersättning kommer på sikt att ersätta handikappersättning, men de kommer att löpa parallellt under en period framöver. Däremot är det inte möjligt att ansöka om handikappersättning efter 1 januari 2019. Ett undantag finns för dig som har handikappersättning sedan tidigare där beslutet upphör senast juni 2021. Du kan ansöka om handikappersättning och om förutsättningarna är uppfyllda få den under högst 18 månader till.