Bilstöd för vuxna
Du kan få bilstöd om du har en varaktig funktionsnedsättning och stora svårigheter att förflytta dig eller att åka kollektivt. Bilstödet består av olika bidrag för att köpa eller anpassa ett fordon efter dina behov.
Vem kan få bilstöd?
För att få bilstöd måste du dels uppfylla vissa grundvillkor, dels tillhöra en bidragsgrupp.
Grundvillkor
Grundvillkoren för att få bilstöd är att
- du har en funktionsnedsättning som gör att du har mycket stora svårigheter att förflytta dig eller åka kollektivt med till exempel med buss eller tåg
- svårigheterna ska antas finnas kvar i minst 9 år
- du är försäkrad i Sverige.
Du är i regel försäkrad i Sverige om du bor och arbetar här. Om du bor eller arbetar i olika länder kan det finnas undantag, liksom om du nyligen flyttat hit.
Bidragsgrupperna
Det finns fyra bidragsgrupper inom bilstöd för vuxna. Du kan tillhöra mer än en bidragsgrupp.
- Bidragsgrupp 1 omfattar dig som är under 66 år och behöver bilen för att försörja dig genom arbete, gå en arbetslivsinriktad utbildning eller delta i arbetslivsinriktad rehabilitering med aktivitetsstöd eller rehabiliteringsersättning. Arbetet, utbildningen eller rehabiliteringen ska beräknas pågå i minst sex månader.
Om du fyllde 65 år innan 1/1 2023 omfattas du av den gamla åldersgränsen som är 65 år. - Bidragsgrupp 2 omfattar dig som har sjukersättning eller aktivitetsersättning och tidigare har fått bilstöd i bidragsgrupp 1.
- Bidragsgrupp 3 omfattar dig som ska köra bilen själv och är 18–49 år.
- Bidragsgrupp 4 omfattar dig som behöver bil för att förflytta dig tillsammans med ditt barn. Barnet ska vara under 18 år. Du ska bo tillsammans med barnet och köra bilen själv.
Hur mycket får jag?
Bidrag för att köpa bil
Om du ansöker om bidrag för att köpa bil, så utreder Försäkringskassan hur mycket bidrag du kan få. Hur mycket du får beror på
- din inkomst
- om du behöver anpassa bilen när du köpt den
- om du behöver en extra stor bil
- om du behöver vissa anordningar i bilen.
De finns tre olika bidrag för att köpa bil: grundbidrag, anskaffningsbidrag och tilläggsbidrag.
Grundbidrag
Om du beviljas bilstöd kan du få grundbidrag med högst
- 30 000 kronor för bil
- 12 000 kronor för motorcykel
- 3 000 kronor för moped.
Anskaffningsbidrag
Om du tjänar mindre än 220 000 kronor om året kan du få anskaffningsbidrag. Bidraget är från 4 000 kronor och upp till 40 000 kronor. Om du är gift eller sambo räknar vi i vissa situationer även med din partners inkomst.
Tilläggsbidrag
Om det ställs särskilda krav på bilen du ska köpa så kan du få tilläggsbidrag.
Du kan få:
- 50 000 kronor om du behöver köpa en bil som måste anpassas på grund av din funktionsnedsättning.
- 60 000 kronor om du behöver köpa en bil i vilken du ska sitta kvar i rullstol under resan, behöver flytta från rullstol till bilsäte inne i bilen eller ta med motordriven rullstol eller jämförbart hjälpmedel.
- Bidrag för vissa anordningar när bilen behöver vara utrustad med dessa för att du ska kunna använda den. Bidraget varierar beroende på vilka anordningar du behöver. Se tabellen Särskilda originalmonterade anordningar.
Bidrag till att anpassa bil
Om du behöver anpassa en bil för att kunna använda den, kan du ansöka om anpassningsbidrag för vissa kostnader. Vi kommer att kontakta dig efter att vi har fått din ansökan. Du kommer då att få mer information om de regler som gäller och vilka krav som kan komma att ställas på bilen.
Du kan i regel få bidrag som täcker kostnaden för den anpassning som bedöms vara nödvändig.
Så ansöker du om bilstöd
1. Kontakta din läkare
Du behöver ett läkarutlåtande som beskriver
- dina svårigheter att förflytta dig eller att åka kollektivt
- hur länge och i vilken omfattning dina svårigheter kommer att finnas kvar.
Om du ska köra bilen själv ska det stå i läkarutlåtandet att du uppfyller de medicinska kraven för att ha körkort.
Vi rekommenderar att din läkare fyller i blanketten:
3222 Läkarutlåtande för bilstöd Pdf, 956 kB.
2. Ansök
I ansökan kommer du få svara på uppgifter om din inkomst.
3. Bifoga en digital kopia av ditt läkarutlåtande
Efter att du har signerat din ansökan ska du bifoga en digital kopia av ditt läkarutlåtande. Du kan ta ett tydligt foto av det och bifoga bilden på Mina sidor. Det går också bra att bifoga en skannad kopia.
Om du inte kan göra en digital kopia, skicka in ditt läkarutlåtande till:
Försäkringskassans inläsningscentral
839 88 Östersund
4. En handläggare kontaktar dig
En handläggare bekräftar din ansökan när din ansökan har kommit in. Du får inte köpa fordonet innan du får ditt beslut om bilstöd.
Frågor och svar
-
Nej, du måste få beslutet innan du kan köpa en bil. Du kan inte heller få bilstöd för en bil som du eller någon i din familj äger eller tidigare har ägt. Men du kan ansöka om bidrag för att anpassa en bil som du redan äger.
-
Ja, om bilen är lämplig att anpassa efter dina behov. Men bilens ålder och skick kan påverka vårt beslut.
-
Vart 9:e år. Men du kan få bilstöd tidigare om du kan visa att bilen har gått minst 18 000 mil sedan du köpte den. Du kan också få bilstöd tidigare om du inte kan köra din bil av medicinska skäl eller av trafiksäkerhetsskäl. Du kan däremot inte få nytt bilstöd tidigare än vart 9:e år för att bilen är i dåligt skick.
-
Nej. Du kan inte få bilstöd för löpande kostnader som till exempel försäkring, service och bränsle. Du kan se på Konsumentverkets hemsida vad det kostar att äga en bil.
Konsumentverket (konsumentverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
-
Om du gör dig av med eller byter bilen innan det gått nio år sedan du fick beslutet om bilstöd, ska du anmäla det senast inom 14 dagar. Det gäller även om du byter fordon. Då utreder vi om du behöver betala tillbaka någon del av bilstödet eller inte.
-
Ja, om du behöver bil för att ta dig till arbetet och riskerar att bli arbetslös om du inte skaffar körkort. Du måste ha ett körkortstillstånd och får inte ha fyllt 66 år.
Ring kundcenter på 0771‑524 524 för att få veta mer.
-
Ja, om du deltar i arbetslivsinriktad rehabilitering eller studerar. Jobberbjudandet måste också gälla stadigvarande arbete på minst sex månader som kräver att du har körkort.
Du måste ha ett körkortstillstånd och får inte ha fyllt 66 år.
Ring kundcenter på 0771‑524 524 för att få veta mer.
-
Ja, du kan ansöka om ersättning för reparationskostnader. Du ansöker på Mina sidor.
-
Ja, du får ta med dig din bil om du flyttar utomlands.
-
Om din bil är anpassad kan det ändra värdet på din bil. Tänk på att du bör prata med ditt försäkringsbolag så att även anpassningen är försäkrad. Är anpassningen inte försäkrad kan du bli helt utan ersättning för den om det händer något med bilen.
-
Ja, i vissa fall går det ‑ om du är försäkrad i Sverige. Ring kundcenter på 0771‑524 524 för att få veta vad som gäller dig.
-
Enklast är att du kontaktar en bilstödsutredare på 0771‑524 524 och ber att få ett intyg skickat till dig.