Merkostnadsersättning för vuxna
Du som har extra kostnader på grund av en funktionsnedsättning kan få merkostnadsersättning.
Vem kan få merkostnadsersättning?
Du kan få merkostnadsersättning om du
- har en funktionsnedsättning som kan antas vara i minst ett år och har fått den innan du fyllde 66 år. För dig som är född 1957 eller tidigare gäller åldersgränsen 65 år
- har merkostnader på minst 14 700 kronor per år på grund av din funktionsnedsättning
- har fyllt 18 år och inte har någon underhållsskyldig förälder
- är försäkrad i Sverige.
Du är i regel försäkrad i Sverige om du bor och arbetar här. Om du bor eller arbetar i olika länder kan det finnas undantag, liksom om du nyligen flyttat hit.
Vad räknas som merkostnader?
Merkostnader är kostnader som du har på grund av din funktionsnedsättning, alltså kostnader utöver de som är vanliga för personer i samma ålder utan funktionsnedsättning. Merkostnader kan vara engångskostnader eller återkommande kostnader, till exempel för förbrukningsmaterial.
Försäkringskassan bedömer vad som är merkostnader på grund av din funktionsnedsättning.
Man kan som regel inte få ersättning för att köpa en cykel, men om den behöver anpassas för att du ska kunna cykla trots din funktionsnedsättning, kan du ha rätt till merkostnadsersättning.
Merkostnader är indelade i 7 kategorier enligt lagstiftningen.
- Hälsa, vård och kost – till exempel kostnader för mediciner, patientavgifter och specialkost.
- Slitage och rengöring – till exempel slitage av kläder, extra tvätt och rengöring.
- Resor – till exempel resor med egen bil om du inte kan åka kollektivt, eller sjuk- och behandlingsresor som inte ersätts av kommunen eller regionen.
- Hjälpmedel – till exempel vid inköp, hyra eller försäkring.
- Hjälp i den dagliga livsföringen – till exempel kostnader för god man, hemtjänst eller andra insatser som beviljas av kommunen.
- Boende – Vid till exempel byte av bostad kan kostnader uppkomma för ett extra rum eller större bostadsyta, som behövs för vårdutrustning eller hjälpmedel.
- Övriga ändamål.
Kostnader som staten, kommunen eller regionen betalar
Sådant som staten, kommunen eller regionen betalar (kallas Annat samhällsstöd), räknas inte som en merkostnad och därför får du inte ersättning för det. För sjukresor kan du bara få kostnaden upp till högkostnadsskyddet godkänd som merkostnad.
Kostnader för hjälpmedel kan inte godtas som merkostnader, om det finns likvärdigt hjälpmedel att låna gratis från kommunen eller regionen. Kontakta därför kommunen eller regionen innan du köper hjälpmedel som du behöver på grund av din funktionsnedsättning.
Hur mycket pengar får jag?
Du kan få mellan 1 470 och 3 430 kronor per månad beroende på hur stora merkostnader du har. Om dina merkostnader är lägre än 14 700 kronor per år kan du inte få ersättning.
Beloppen gäller för 2025 och räknas om vid varje årsskifte för att följa prisutvecklingen i samhället. Du betalar ingen skatt på ersättningen.
Merkostnader per år och ersättning per månad
- Dina merkostnader är minst 14 700 kronor per år. Du kan få 1 470 kronor per månad.
- Dina merkostnader är minst 20 580 kronor per år. Du kan få 1 960 kronor per månad.
- Dina merkostnader är minst 26 460 kronor per år. Du kan få 2 450 kronor per månad.
- Dina merkostnader är minst 32 340 kronor per år. Du kan få 2 940 kronor per månad.
- Dina merkostnader är minst 38 220 kronor per år. Du kan få maxbeloppet 3 430 kronor per månad.
Så ansöker du om merkostnadsersättning för vuxna
1. Ansök
Ansök om merkostnadsersättning, du kan beskriva dina merkostnader i e-tjänsten. Läs om hur du kan räkna ut dina merkostnader under rubriken Räkna ut din merkostnad.
Skriv i ansökan om du hellre vill berätta om dina merkostnader muntligt än att skicka in dem när du ansöker.
Frågor och svar
-
Nej. Du kan inte få merkostnadsersättning för den hjälp som du får av en anhörig utan att betala för det. Det beror på att du inte har någon merkostnad då.
-
Ja, när det finns ett beslut om arvodet från överförmyndaren.
-
I beslutsbrevet som du får när du beviljas merkostnadsersättning står det hur länge beslutet gäller. Du kan få merkostnadsersättning med eller utan tidsbegränsning. Om beslutet är tidsbegränsat kan du, om du anser att du fortfarande har rätt till merkostnadsersättning, ansöka igen när beslutet slutar att gälla.
-
Ja, du kan beviljas merkostnadsersättning från upp till tre månader före ansökningsmånaden. Det förutsätter att du redan då hade tillräckligt höga skäliga merkostnader för att ha rätt till ersättning.
-
Ja. Du kan ha assistansersättning och merkostnadsersättning samtidigt men dina merkostnader kan inte vara kostnader som ersätts genom assistansersättningen.
-
Du får behålla din merkostnadsersättning så länge du har samma merkostnader. Ett beslut följs upp när något ändras, till exempel om kostnaderna minskar eller inte finns kvar. Därför är det viktigt att du meddelar oss om något förändras. Vi kommer också att följa upp din ersättning när du får beslut om allmän ålderspension.
-
Ja, du får behålla merkostnadsersättningen om vården beräknas pågå högst sex månader.
-
Ja, om du är blind har du rätt till merkostnadsersättning på den högsta ersättningsnivån. Om du samtidigt får hel aktivitetsersättning, sjukersättning eller ålderspension har du rätt till 40 procent av prisbasbeloppet.
Men om du har kostnader på grund av din funktionsnedsättning som uppgår till ett högre belopp än vad som motsvarar merkostnadsersättning på denna garanterade nivå, kan du få merkostnadsersättning på en högre nivå.
Dina kostnader räknas samman och bedöms på samma sätt som står under rubriken Hur vi bedömer din merkostnad. Du behöver välja om du vill ansöka om ersättning på garanterad nivå eller för dina kostnader som du har till följd av funktionsnedsättningen.
-
Ja, om du är gravt hörselskadad har du rätt till merkostnadsersättning som motsvarar 40 procent av prisbasbeloppet. Men om du har merkostnader på grund av din funktionsnedsättning som uppgår till ett högre belopp än vad som motsvarar merkostnadsersättning på denna garanterade nivå, kan du få merkostnadsersättning på en högre nivå.
Dina kostnader räknas samman och bedöms på samma sätt som står under rubriken Hur vi bedömer din merkostnad. Du behöver välja om du vill ansöka om ersättning på garanterad nivå eller för dina kostnader som du har till följd av funktionsnedsättningen.
-
Nej. Det förmånsintyg som finns för handikappersättning motiverades från början utifrån att det var en pensionsförmån precis som sjuk- och aktivitetsersättning, vilket idag inte är fallet. Merkostnadsersättning utgår endast från merkostnader som en person har utifrån sin eller sitt barns funktionsnedsättning.
Ersättningen är skattefri och har därmed ingen koppling till pension. Det innebär att förmånsintyget kommer att finnas kvar inom handikappersättningen men det kommer inte att finnas för merkostnadsersättning.
-
Ja, ett beslut om merkostnadsersättning ska följas upp regelbundet, minst vart fjärde år om det inte finns skäl för uppföljning med längre mellanrum eller när förhållanden som påverkar rätten till ersättningen ändras.
Exempel på ändrade förhållanden är om en eller flera av dina merkostnader har upphört eller om ditt hälsotillstånd har blivit bättre.
-
Har du kostnad för hjälpmedel till följd av att du har skadat dig i arbetet kan du ansöka om ersättning från arbetsskadeersättningen. Du kan inte få ersättning för samma kostnad via merkostnadsersättningen.
Du kan ansöka om merkostnadsersättning för andra relaterade kostnader förutsatt att dessa kommer upp i till nivåerna du kan se längre upp på sidan. Om du behöver hjälpmedel i arbetet kan du ansöka om ersättning för arbetshjälpmedel
Läs mer om:
Arbetsskadeförsäkringen -
Nej, du behöver inte redovisa dina kostnader med kvitton. Har du underlag, till exempel kvitton, kan det vara ett sätt för dig att visa att du har kostnaden, när du betalar den och hur mycket du betalar. Finns det ett underlag kan det alltså underlätta utredningen både för dig och för Försäkringskassan vid din ansökan om merkostnadsersättning.
-
Vi har en viss handläggningstid och det är därför bra om du kommer in med din ansökan fyra månader innan ditt beslut upphör.
-
De allmänna råden innehåller rekommendationer för hur Försäkringskassan ska beräkna dina merkostnader under en period om tolv månader.
-
De allmänna råden påverkar beslut som fattas från och med 15 juni 2022.