Så här beräknas bostadstillägg
Bostadstillägg är pengar du kan få om du har aktivitetsersättning eller sjukersättning och har kostnader för ditt boende. Bostadstillägget räknas ut från dina boendekostnader, inkomster, tillgångar och skulder.
Hur mycket kan man få?
Du kan få som mest 6 550 kronor per månad. Ersättning betalas inte ut för den del av din boendekostnad som överstiger 7 500 kronor.
Nivåer för ersättningen:
- För boendekostnader upp till 5 000 kronor ersätts 96 procent.
- För boendekostnader från 5 000 och upp till 7 500 kronor ersätts 70 procent.
- För boendekostnader som är mer än 7 500 kronor får du ingen ersättning.
Hur beräknas bostadstillägg?
Utifrån dina boendekostnader räknar Försäkringskassan ut ett maximalt bostadstillägg. Det är det högsta möjliga bostadstillägg som du kan få före ett eventuellt inkomstavdrag. Inkomstavdraget räknas ut utifrån dina inkomster, tillgångar och skulder.
Det maximala bostadstillägget minus inkomstavdraget blir summan som ska betalas ut per år. Eftersom du får bostadstillägg varje månad delas summan med 12.
Hur beräknas boendekostnader?
Vi räknar ut din boendekostnad utifrån hur du bor och vilka kostnader du har för ditt boende.
Om du är gift eller sambo räknar vi med att din boendekostnad är hälften av er gemensamma boendekostnad. Om du bor tillsammans med andra räknar vi ut din del av boendekostnaden.
Boendekostnaden minskar
Din boendekostnad minskas om du:
- får bostadsbidrag för barnfamiljer
- har barn mellan 18‑20 år som bor hemma, och barnet har en tillräckligt hög inkomst för att ses som självförsörjande
- har barn som fyllt 20 år som bor hemma och barnet inte får förlängt barnbidrag eller studiehjälp
- har en eller flera inneboende
- bedriver näringsverksamhet hemma.
Inkomster, tillgångar och skulder påverkar hur mycket du kan få
Inkomster, tillgångar och skulder räknas ihop till ett så kallat inkomstavdrag och det påverkar hur mycket bostadstillägg du kan få. Om du är gift eller sambo så påverkar bådas inkomster, tillgångar och skulder hur mycket bostadstillägg du kan få.
Inkomster som påverkar bostadstillägget
Ditt bostadstillägg påverkas av:
- aktivitetsersättning eller sjukersättning
- inkomst av tjänst ‑ till exempel lön och tjänstepension
- inkomst av näringsverksamhet ‑ inkomster från enskild firma, enkelt bolag eller handelsbolag
- inkomst av kapital ‑ ränteinkomster och kapitalvinster
- skattefria inkomster ‑ till exempel bidragsdelen av studiemedel och vissa utländska inkomster.
Vi räknar ut summan av dina olika inkomster per år. Inkomst av kapital beräknas enligt din senaste beslutade deklaration. De andra inkomsterna beräknas utifrån din aktuella årsinkomst.
Hur stor del av inkomsten räknas med?
I din inkomst räknas det här med:
- 100 procent av aktivitetsersättning eller sjukersättning och inkomst av kapital
- 80 procent av till exempel sjukpenning, föräldrapenning och a‑kassa
- 50 procent av arbetsinkomsten.
Hur stor del av tillgångarna räknas med?
Tillgångar som räknas med är:
- pengar som du har på bankkonto
- fonder, aktier och obligationer
- kapitalförsäkringar och taxeringsvärdet för annan bostad än din permanentbostad, till exempel sommarstugan.
Alla pengar som du har i kapitalförsäkringar, och hela taxeringsvärdet för annan bostad räknas med i tillgångar. Men när det gäller pengar som du har på bankkontot räknas bara de som överstiger 25 000 kronor. Av värdet för fonder, aktier och obligationer räknas bara den summa som är kvar när vi dragit av 20 procent.
Förmögenhet
Tillgångar och skulder räknas ut enligt värdet de hade den 31 december föregående år. Från dina tillgångar drar vi av de skulder som inte är kopplade till din bostad. Det som är kvar kallas för din förmögenhet.
För dig som är ensamstående påverkas bara bostadstillägget när förmögenheten överstiger 100 000 kronor. Ditt förmögenhetstillägg är 15 procent av den förmögenhet som överstiger 100 000 kronor.
För dig som är gift eller sambo blir gränsen 200 000 kronor. Ditt förmögenhetstillägg är 15 procent av den förmögenhet som överstiger 200 000 kronor.
Inkomstavdrag
Den del av dina inkomster plus förmögenhetstillägg som är högre än garantinivån för aktivitetsersättning och sjukersättning kallas för reduceringsinkomst. Inkomstavdraget är
- 62 procent av reduceringsinkomsten upp till ett prisbasbelopp, samt
- 50 procent av reduceringsinkomsten som överstiger ett prisbasbelopp.
Regeringen beslutar varje år hur stort prisbasbeloppet ska vara.
Beräkning av bostadstillägg om du bor i en hyresrätt
Frågor och svar
-
Pensionsmyndigheten ansvarar för en föreskrift om uppskattning av kostnader för en bostadsuppvärmning, hushållsel och övrig drift vid beräkning av bostadskostnad. I föreskriften bestäms olika schablonbelopp som används till exempel för att minska boendekostnaden när kostnaden för el framgår av en hyresspecifikation eller för att lägga till driftskostnader för småhus.
-
Hur mycket du får i aktivitetsersättning eller sjukersättning beror på vilka inkomster du har haft. Om du inte har arbetat eller haft låga inkomster får du garantiersättning. Hur mycket du kan få i garantiersättning beror på din ålder och hur länge du har bott i Sverige.
Inom bostadstillägg används garantinivån för hel aktivitetsersättning eller sjukersättning för att bestämma ett fribelopp. Fribeloppet anger gränsen för när en persons inkomster börjar påverka hur stort bostadstillägg hen kan få.
-
Prisbasbeloppet fastställs av regeringen och ändras varje år. Det används som grund för beräkning av olika ersättningar inom bland annat socialförsäkringen.