Information till skolan om aktivitetsersättning vid förlängd skolgång
Här kan du som arbetar inom skolan få information om aktivitetsersättning vid förlängd skolgång. Ersättningen är till för de elever som behöver lite längre tid för att bli klara med skolan. Här får du också information om vilka uppgifter Försäkringskassan behöver för att bedöma rätten till ersättning.
Så fungerar aktivitetsersättning vid förlängd skolgång
3 minuterAktivitetsersättning vid förlängd skolgång
Aktivitetsersättning vid förlängd skolgång kan betalas ut till en elev om hen behöver längre tid på sig att bli klar med skolan på grund av en funktionsnedsättning. Det kan till exempel bero på att:
- utbildningen är förlagd över fyra år i stället för tre
- hen behöver omfattande vård
- hen börjar utbildningen senare.
Det finns inget krav på att en elev måste ha gått ett visst antal år i skolan för att kunna beviljas aktivitetsersättning.
På sidan aktivitetsersättning vid förlängd skolgång kan du läsa om vem som kan få ersättningen och hur man ansöker om den.
Frågor och svar
-
Eleven kan få aktivitetsersättning för studier på grund‑ och gymnasieskola, på komvux eller folkhögskola. Eleven kan också studera i anpassad skola, anpassad kommunal vuxenutbildning, på riksgymnasierna för döva och hörselskadade eller på en utbildning som är speciellt anpassad för svårt rörelsehindrade.
-
För längre frånvaro menas 1 månad och skall bero på andra orsaker än funktionsnedsättning, sjukdom eller beviljad ledighet. Det är därför viktigt att Försäkringskassan får veta om en elev varit frånvarande under en längre tid för att inte riskera eventuella återkrav av aktivitetsersättningen.
-
Ja. Under den tid som eleven har aktivitetsersättning vid förlängd skolgång bör huvudfokus vara att eleven fullföljer sina studier. Det finns dock möjlighet för eleven att få vissa aktiviteter bekostade från Försäkringskassan som inte skolan ansvarar för.