Webbinarier och information om underrättelseskyldighet
Lagen om underrättelseskyldighet innebär att myndigheter, kommuner och a‑kassor är skyldiga att informera varandra vid misstanke om felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet.
Det kan till exempel handla om att en person har flyttat utomlands och fortsatt ta emot bostadsbidrag och barnbidrag utan att ha rätt till det. Ett annat exempel är att en person tar emot underhållsstöd och bostadsbidrag som ensamstående trots att personen är sammanboende.
Om det finns anledning att anta att en ersättning eller ett ekonomiskt stöd har betalats ut felaktigt ska en underrättelse lämnas till den myndighet eller organisation som har fattat beslutet. Det gör att vi tidigare kan upptäcka och stoppa misstänkta bidragsbrott.
Se våra webbinarier om vad lagen innebär för dig som jobbar i en kommun eller på ett av statens servicekontor och hur och när du ska lämna en underrättelse. Mer information finns även i stödmaterialet på denna sida.
Lagen om underrättelseskyldighet – kommunernas roll
24 minuterLagen om underrättelseskyldighet – servicekontorens roll
26 minuterRelaterade länkar
Lag och rätt
- Lag (2008:206) om underrättelseskyldighet vid felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen (riksdagen.se) Länk till annan webbplats.
- Bidragsbrottslagen (2007:612) (riksdagen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Folkbokföringslagen (1991:481) (riksdagen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Lag (2016:774) om uppgiftsskyldighet vid samverkan mot viss organiserad brottslighet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Lag (2008:206) om underrättelseskyldighet vid felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen (riksdagen.se) Länk till annan webbplats.