Initiativet MUR
Nätverket MUR består av 27 myndigheter som samarbetar för att förhindra felaktiga utbetalningar och bidragsbrott.
Förkortningen MUR står för ”motståndskraft hos utbetalande och rättsvårdande myndigheter, mot missbruk och brott i välfärdssystemen”.
MUR startade 2019 på Försäkringskassans initiativ som ett komplement till andra samarbeten, för att intensifiera arbetet mot bidragsbrott och missbruk av välfärdssystemen.
Nätverket ska arbeta för att utveckla myndigheternas förmåga att identifiera och förhindra missbruk och brott mot välfärdssystemen, på kort och lång sikt. Det ska också värna om och stärka legitimiteten och förtroendet för välfärdssystemen.
Nätverkets organisation består av myndighetschefer, styrgrupp, kansli och arbetsgrupper. Försäkringskassan är ordförande på myndighetschefsmöten och på styrgruppsmöten och det är också vi som arbetsleder kansliet.
MUR har flera arbetsgrupper som samverkar kring olika frågor, till exempel lagen om underrättelseskyldighet, förutsättningar att dela information mellan myndigheter, analysmodeller för att identifiera risker för brott, attityder och normer samt aktörsinriktad samverkan.
Se våra webbinarier om lagen om underrättelseskyldighet och varför det är så viktigt att kommuner och myndigheter lämnar underrättelser till varandra.
Samverkande myndigheter
Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Bolagsverket, Brottsförebyggande rådet, Centrala studiestödsnämnden, Delegationen mot arbetslivskriminalitet, Domstolsverket, Ekobrottsmyndigheten, Ekonomistyrningsverket, Försäkringskassan, Inspektionen för socialförsäkringen, Inspektionen för vård och omsorg, Kriminalvården, Kronofogden, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten, Polismyndigheten, Skatteverket, Skolinspektion, Skolverket, Socialstyrelsen, Statens servicecenter, Tillväxtverket, Utbetalningsmyndigheten, Åklagarmyndigheten, Myndigheten för yrkeshögskolan och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.
Relaterade länkar
Mer i ämnet
- Tipsa om felaktiga utbetalningar eller bidragsbrott
- Lag (2008:206) om underrättelseskyldighet vid felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Tips mellan myndigheter mot välfärdsbrottslighet inom tandvården Pdf, 843 kB, öppnas i nytt fönster.
- Vägledning till ökad kontroll av regionernas tandvård mot välfärdsbrott (sll.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Crime proofing – analysmodell för att förebygga välfärdsbrott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.