Om skatt
Här kan du läsa om hur Försäkringskassan beräknar skatteavdrag på skattepliktiga ersättningar, vad du kan behöva göra för att undvika kvarskatt och vad du behöver tänka på när du deklarerar. Här finns också information till dig som är god man eller förvaltare.
När du får en skattepliktig ersättning från Försäkringskassan, till exempel sjukpenning, föräldrapenning eller sjukersättning, så drar vi av preliminär skatt vid varje utbetalning och betalar in den till Skatteverket. Om beloppet är under 100 kronor drar vi i de flesta fall ingen skatt.
Skatteavdrag på ersättning
Det finns två former av preliminär skatt. De flesta har A-skatt, till exempel anställda och pensionärer. Den som bedriver näringsverksamhet kan vara godkänd för F‑skatt. När någon både är anställd och bedriver näringsverksamhet kan Skatteverket besluta att hen ska ha både A‑skatt och F‑skatt (FA‑skatt).
Skatteavdraget kan göras på tre sätt:
- enligt skattetabell
- med 30 procent
- enligt Skatteverkets beslut.
Om du får din huvudsakliga inkomst från Försäkringskassan drar vi skatt enligt din skattetabell. Får du din huvudsakliga inkomst från någon annan – till exempel din arbetsgivare – räknas ersättningen från Försäkringskassan som sidoinkomst och vi drar 30 procent i skatt. Om Skatteverket har beslutat om en annan beräkning av din skatt, så kan du skicka det beslutet till Försäkringskassan.
Om du är egenföretagare
För dig som är egenföretagare och har F‑skatt ska vi göra skatteavdrag med 30 procent. Om du har FA‑skatt eller SA‑skatt drar vi skatt enligt reglerna för A-skatt, om du inte visar att du själv betalar in din preliminärskatt till Skatteverket.
Om du har F‑skatt och får sjukpenning, rehabiliteringspenning eller smittbärarpenning ska vi inte dra skatt.
Skattepliktiga ersättningar
De här ersättningarna från Försäkringskassan är skattepliktiga.
- aktivitetsersättning
- aktivitetsstöd
- arbetsskadelivränta
- dagpenning till totalförsvarspliktiga
- ersättning enligt 20 § lagen 1991:1047 om sjuklön
- familjebidrag till rekryter (näringsbidrag)
- föräldrapenning
- graviditetspenning
- närståendepenning
- omvårdnadsbidrag
- rehabiliteringspenning
- sjukersättning
- sjukpenning
- smittbärarpenning
- tillfällig föräldrapenning (vab)
- vårdbidrag enligt äldre lagstiftning (dock inte den del som avser merkostnader).
Andra ersättningar från Försäkringskassan är skattefria, till exempel barnbidrag och bostadsbidrag.
Så undviker du kvarskatt
Eftersom skatteavdragen är preliminära kan du få kvarskatt om det dras för lite skatt under året. Det gäller till exempel om du har inkomster från flera utbetalare. Därför är det viktigt att du ser över hur mycket skatt som dras på respektive inkomst.
Kontakta Försäkringskassan om du vill att vi höjer skatteavdraget på den ersättning som du får för att undvika kvarskatt. Du kan också ansöka om jämkning hos Skatteverket, vilket innebär att Skatteverket beräknar din preliminära skatt för året. När du har fått ett jämkningsbeslut kan du skicka det till Försäkringskassan.
När du ska deklarera
Alla skattepliktiga inkomster ska deklareras. Om vi betalar ut en skattepliktig ersättning till dig ska vi redovisa det till Skatteverket varje månad. Vi redovisar hur mycket ersättning du har fått och hur mycket skatt vi har dragit.
Du får ingen kontrolluppgift från oss. Därför kan det vara bra att spara utbetalningsbeskeden tills det är dags att deklarera så att du kan kontrollera att alla uppgifter stämmer i deklarationen.
Särskild inkomstskatt (SINK) för dig som bor utomlands
Bor du i ett annat EU‑land och får ersättning från Försäkringskassan ska du som regel betala särskild inkomstskatt (SINK). Skatten är en statlig definitiv källskatt på 25 procent.
Du kan ansöka om SINK hos Skatteverket. Med SINK slipper du deklarera i Sverige, men du kan välja att göra det ändå. Läs mer på skatteverket.se.
Om du inte har SINK drar vi preliminär skatt som vanligt.