Så fungerar den svenska sjukförsäkringen
För dig som är sjuk och inte kan jobba finns möjlighet att söka ersättning från sjukförsäkringen. Här berättar vi om olika ersättningar samt de villkor som ska vara uppfyllda för att du ska få pengar från Försäkringskassan.
I Sverige har vi ett allmänt sjukförsäkringssystem som bärs upp av alla som betalar skatt. Sjukförsäkringen är ett skydd för dig som är för sjuk för att jobba och därför inte kan få lön. Då kan du i stället få pengar (så kallad ersättning) från staten för att klara din försörjning och för att kunna betala mat och hyra.
I svensk lagstiftning står vad som gäller för att få ersättning från Försäkringskassan, som är den myndighet som sköter sjukförsäkringen. Huvuduppgifterna är att besluta om en person har rätt till ersättning och sedan att betala ut pengarna. Det går inte på förhand att säga vem som kan få ersättning eller inte, det avgörs i varje enskilt fall.
Bra att veta om sjukförsäkringen
Försäkringskassan vill se ett läkarintyg
När du ansöker om ersättning ska du skicka in ett läkarintyg till Försäkringskassan. Det är viktigt för att Försäkringskassan ska förstå din sjukdom och hur den påverkar dig. Men läkarintyget i sig ger inte automatiskt rätt till ersättning. Handläggaren gör en samlad bedömning där läkarintyget är ett viktigt underlag.
Försäkringskassan gör bara en bedömning av hur mycket du kan jobba. Vi avgör inte hur sjuk du är.
Kan jag både jobba och få ersättning samtidigt?
Många klarar av att jobba trots svår sjukdom men kanske inte på heltid. Det är fullt möjligt att jobba deltid och ansöka om ersättning för tiden du inte jobbar. Men det finns regler som säger hur mycket tid du kan jobba och hur mycket tid du får ersättning för. Här är det viktigt att du talar med din handläggare som kan vägleda dig rätt.
Kan alla få ersättning från Försäkringskassan?
För att få ersättning ska man uppfylla olika villkor. Vissa ersättningar kräver att du har jobbat och betalat skatt, medan andra går att söka om du är bosatt i Sverige (du behöver inte vara svensk medborgare). För dig som har bor utomlands gäller särskilda regler.
Längre ner på sidan kan du se vad som gäller för dig som student, arbetstagare eller arbetslös. Men kom ihåg att informationen är generell och inte en garanti för att du ska få den ersättning du söker. Försäkringskassan måste enligt lag alltid göra en individuell bedömning av din ansökan och de underlag du skickar in.
Meddela oss om dina villkor förändras
Under tiden som du får ersättning från Försäkringskassan måste du alltid meddela om något förändras som kan påverka din ersättning. Regelverket skiljer sig något beroende på vilken ersättning du har, så prata alltid med din handläggare om något förändras i din situation. Men här kan du se några exempel på förändringar som du måste meddela oss.
- Löneförhöjning (eller sänkning)
- Du går upp eller ner i arbetstid (om du arbetar på deltid)
- Du flyttar utomlands
- Du åker utomlands på semester
- Du börjar jobba
- Din anställning upphör.
Du som har sjukpenning ska meddela när din sjukskrivning tar slut. Det kallas för att avsluta sjukpenning. Det kan du göra via e-tjänsten eller genom att ringa oss.
Varför är detta viktigt?
Ersättningarna från Försäkringskassan är villkorsbetingade, vilket betyder att en förändring i dina villkor kan förändra storleken på din ersättning. Men det kan också påverka din rätt till ersättning överhuvudtaget och i värsta fall kan vi be dig betala tillbaka.
Försäkringskassans ersättningar och villkor
Här kan du se en sammanställning av de ersättningar som finns för dig och de villkor du måste uppfylla för att få pengar från sjukförsäkringen. Tänk på att detta är en allmänt hållen översikt. Du behöver klicka på länkarna för att få fördjupad information och för att få veta hur du gör för att ansöka om ersättning.
Hur länge kan jag få ersättning?
Om du har fått ersättning från Försäkringskassan gäller den vanligtvis en begränsad tid. Därefter måste du göra en ny ansökan men i vissa fall kan det räcka med att du löpande lämnar in nya läkarintyg. Reglerna kring detta ser olika ut beroende på vilken ersättning du har.
Det är viktigt att du i kontakten med din handläggare noga tar reda på hur du ska göra för att få fortsatt ersättning efter att den första perioden löpt ut. Slutdatum för ersättningsperioden finns i det beslutsbrev som vi skickat eller på ditt läkarintyg.
Du får nämligen bara ersättning så länge som läkarintyget gäller. Försäkringskassan kommer inte att höra av sig och påminna om att din period håller på att löpa ut. Du behöver själv bevaka ditt slutdatum och skicka in nytt läkarintyg eller ny ansökan.
Kan jag ompröva ett negativt beslut från Försäkringskassan?
Om vi beslutar att du inte får den ersättning du sökt (ett så kallat avslag) har du rätt att få din ansökan prövad igen. Detta kallas omprövning av beslut. Om du vill lämna en begäran om omprövning kan du använda blankett 7024 Begär omprövning av beslut. Tänk på att du måste skicka in blanketten inom en bestämd tid efter att du fått avslag. Det ska framgå i avslagsbrevet när du senast kan göra detta.