Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Statligt utsända till EU/EES eller Schweiz

För att främja den fria rörligheten samordnar EU-länderna sina socialförsäkrings­system så att den som jobbar i ett annat medlemsland kan behålla sin trygghet. Men en person kan bara tillhöra ett lands socialförsäkring – antingen hemlandets eller arbetslandets.
Som statligt utsänd fortsätter du som regel att tillhöra svensk socialförsäkring.

Här får du en överblick över regelverket samt praktisk vägledning. Det är framförallt tre intyg som du bör känna till: A1-intyg, S1-intyg och EU-kortet. Intygen grundar sig på EU:s förordning 883/2004.

Grunderna i svensk socialförsäkring

För att omfattas av svensk socialförsäkring ska man jobba eller bo i Sverige. Då är man i regel ”försäkrad i Sverige” och kan ha rätt till arbetsbaserade ersättningar såsom sjukpenning och vård av barn (vab), eller bosättningsbaserade ersättningar såsom barnbidrag.

Den som alltid bott och arbetat i Sverige är naturligt försäkrad här. Men den som vistas eller arbetar utomlands har en annorlunda situation, och Försäkringskassan behöver utreda vilket lands socialförsäkring hen ska tillhöra. Personens försäkringstillhörighet ligger till grund för våra beslut om rätten till ersättningar och intyg.

EU-förordningen som vi har att följa för utlandsboende har en undantagsregel för dig som är statligt utsänd. Det innebär att du som regel fortsätter att tillhöra svensk socialförsäkring. Men det här undantaget gäller inte dina medföljande, alltså partner och eventuella barn.

 

Med begreppet ”statligt utsänd” avses i det här materialet en offentligt anställd person som arbetar i ett annat EU/EES-land i enlighet med artikel 11.3.b i EU-förordning 883/2004.
Begreppet avser i det här fallet inte en utsändning enligt bestämmelserna i
artikel 12 i EU-förordning 883/2004.

Kan jag ha rätt till ersättningar under min utlandstjänstgöring?

Ja, eftersom du fortfarande är försäkrad i Sverige har du samma rätt som när du bodde hemma.

Visa värdlandet var du betalar sociala avgifter – A1‑intyg

Det första du behöver göra innan din flytt är att ansöka om ett A1-intyg. Intyget bekräftar att din arbetsgivare betalar sociala avgifter för dig i Sverige och att du därmed omfattas av svensk socialförsäkring.

Så här gör du för att ansöka om A1-intyg

Du ansöker om intyget hos Försäkringskassan och din arbetsgivare ska samtidigt bekräfta ditt utlandsuppdrag. Försäkringskassan meddelar sedan sin motsvarighet i värdlandet. Därefter får du intyget som du bör ha med dig under tjänstgöringsperioden.

Arbeta inom EU/EES eller i Schweiz och Storbritannien

Allmän rätt till vård i EU – ha med ditt EU-kort

EU-invånare som reser inom EU har rätt till så kallad nödvändig vård vid tillfällig vistelse.

  • Vad menas med nödvändig vård? Det är vård som inte kan anstå tills du kommer hem igen. Tanken är att du inte ska behöva avbryta din vistelse på grund av ditt vårdbehov. Det gäller inte bara ett oförutsett vårdbehov utan innefattar också behandling för kroniska sjukdomar samt mödravård.
  • Vad menas med tillfällig vistelse? Det kan vara både kortvarig vistelse (till exempel semester) och långvarig vistelse (flera år i vissa fall).

När du går till läkare kommer hen att bedöma ditt vårdbehov i förhållande till vistelsens längd.
Sedan avgör läkaren om du kan få behandling eller ej. Genom att visa upp ditt EU-kort betalar du bara en patientavgift medan själva vårdkostnaden regleras mellan Försäkringskassan och vår motsvarighet i värdlandet.

Du kan även bli inskriven i värdlandets sjukvårdssystem – S1-intyg

Du har också möjlighet att bli inskriven i värdlandets sjukvårdssystem. Då får du tillgång till all vård på samma villkor som landets egna invånare. För det krävs ett S1-intyg som även måste godkännas av värdlandet. Med intyget betalar du bara en patientavgift medan själva vårdkostnaden regleras mellan Försäkringskassan och vår motsvarighet i värdlandet. S1-intyget gäller bara i det land du bor och arbetar.

Reser du till ett annat EU-land på exempelvis semester ska du använda ditt EU-kort om du behöver vård. För vård i Norden behövs varken S1-intyg eller EU-kort.

Vad krävs för att få ett S1-intyg för mig som statligt utsänd?

Innan Försäkringskassan beslutar om din rätt till intyget måste vi bedöma var du anses bosatt enligt EU-förordning 883/2004. Det gör vi i enlighet med förordningens angivna kriterier, som du hittar i faktarutan längst ned. Anser vi att du bor i värdlandet beviljas intyget.

Så här gör du för att ansöka om S1-intyg

Du ansöker i Försäkringskassans e-tjänst ansök om intyg om rätt till vård. Om du får intyget ska
du visa det för Försäkringskassans motsvarighet i värdlandet, som måste godkänna det innan du kan skrivas in i deras sjukvårdssystem. Vissa länder utfärdar ett fysiskt dokument till dig som du visar upp hos läkaren.

Du kan ansöka om S1-intyget samtidigt som du ansöker om A1-intyget.

Vad händer om jag inte har ett S1-intyg eller EU-kort?

Enligt EU:s regelverk ska du alltid ha rätt till nödvändig vård i värdlandet enligt de villkor som beskrivits tidigare. Det gäller även utan S1-intyg eller EU-kort. Men utan intyg måste du betala vården själv. Du kan då ansöka om ersättning för dina utlägg hos Försäkringskassan i efterhand.

Om jag har ett S1-intyg – får jag vård i Sverige också?

Ja, som folkbokförd i Sverige har du fortsatt rätt till svensk sjukvård på samma sätt som innan du flyttade utomlands. Den som eventuellt skulle lämna svensk folkbokföring under utlandsvistelsen får automatiskt ett intyg från Försäkringskassan om rätt till sjukvård i Sverige.

Behöver jag ett S1‑intyg om jag har en URA/UVA‑försäkring?

Din arbetsgivare kan teckna en URA- eller UVA-försäkring för dig hos Kammarkollegiet. Försäkringen täcker vissa vårdkostnader. Men i första hand ska du ansöka om ett S1-intyg, eftersom Kammarkollegiets försäkring endast är ett komplement. Den faller bara ut om du inte har ett S1-intyg eller inte får sjukvårdskostnader ersatta av Försäkringskassan.

För mer information fråga din arbetsgivare eller Kammarkollegiet.

Dina medföljande ska meddela flytt

Det är viktigt att meddela flytt för såväl partner som eventuella barn så att vi kan utreda vilket lands socialförsäkring de ska tillhöra. Skulle din partner börja jobba under tiden ni bor i värdlandet ska hen meddela Försäkringskassan, så gör vi en ny bedömning utifrån den nya situationen. Då kommer din partner troligtvis att tillhöra värdlandets socialförsäkring och sjukvårdssystem.

Vad krävs för att medföljande ska få S1-intyg?

När dina medföljande anmäler flytt kan de samtidigt ansöka om ett S1-intyg. Försäkringskassan bedömer deras rätt till intyget utifrån EU-förordningens kriterier, se exempel i faktarutan. Om din partner jobbar i värdlandet kan vi inte pröva hens rätt till ett S1-intyg, då hen som regel ska tillhöra värdlandets socialförsäkring och sjukvårdssystem.

Vad gäller för mig som utsänd till Storbritannien?

Du kan ansöka om ett A1-intyg, S1-intyg och ett EU-kort precis på samma sätt som utsända till ett EU-land. (Du omfattas inte av EU-förordningen utan ett handels- och samarbetsavtal mellan EU och Storbritannien.)

Exempel på kriterier vid bosättningsbedömningen

  • var den sökande personen har sin huvudsakliga dygnsvila (sover mest), om den är sammanhängande
  • personens boende i värdlandet jämfört med boendet i Sverige, detta för att få en bild av var man bor huvuddelen av tiden
  • om personens familj flyttar med eller stannar kvar i Sverige. Om ni bor i olika länder kanske ni pendlar regelbundet och då måste Försäkringskassan ta ställning till ert huvudsakliga bosättningsland.
  • var personens partner är försäkrad
  • var personen, om det är ett barn, går i förskola eller skola
  • var personens eventuella barn, eller barn till hens partner går i förskola/skola
  • när det gäller studerande, deras inkomstkälla
  • personens arbetsförhållanden
  • om personen anses bosatt i det andra landet ur ett skattehänseende.

Senast uppdaterad