Arbeta inom EU/EES eller i Schweiz och Storbritannien
Här kan du läsa vad som gäller för dig som ska arbeta i ett land inom EU/EES eller i Schweiz. Informationen gäller dig som ska arbeta tillfälligt i ett annat land och bor kvar i Sverige, men också dig som flyttar till ett annat land för att arbeta.
Du som arbetar i mer än ett land samtidigt eller växelvis hittar mer information om arbete i flera länder på sidan Arbeta i flera länder inom EU/EES eller i Schweiz.
Arbeta i flera länder inom EU/EES eller i Schweiz
Om du arbetar på distans i ett annat land räknas arbetet oftast vara utfört i det land du fysiskt befinner dig, även om din arbetsgivare eller uppdragsgivare är i ett annat land.
Ska jag anmäla till Försäkringskassan att jag arbetar utomlands?
Ja, du ska anmäla till Försäkringskassan innan du börjar arbeta i ett annat land så att vi kan utreda om du är fortsatt försäkrad i Sverige. Anmäl via e-tjänsten.
Om du inte kan anmäla via e-tjänsten kan du anmäla på den här blanketten.
5459 Uppgifter vid flytt till eller arbete i ett annat land Pdf, 903 kB.
Du som ska flytta utomlands ska även kontakta Skatteverket.
Det är viktigt att alla medföljande barn och vuxna i familjen anmäler till oss när de flyttar från Sverige, och att alla vuxna i familjen anmäler om de börjar arbeta i ett annat land än tidigare.
Om du ska vara utsänd från Sverige eller arbeta i flera länder ska du också ansöka om intyg A1 för att avgöra vilken socialförsäkring du tillhör. Ansök via e-tjänst.
Om du är utsänd ska din arbetsgivare komplettera ansöka genom blankett:
Du kan ladda upp din arbetsgivares uppgifter som en bilaga i ansökan.
Vad händer när jag har anmält?
När du har anmält till oss utreder vi om du ska fortsätta vara försäkrad i Sverige. Att vara försäkrad i Sverige innebär dels att du kan få ersättning från Försäkringskassan, dels att du eller din arbetsgivare ska betala sociala avgifter till Sverige.
Du omfattas oftast av socialförsäkringslagstiftningen i det land där du arbetar, men om du är utsänd eller arbetar i flera länder gäller andra regler. Du kan inte omfattas av två länders lagstiftning inom EU/EES eller i Schweiz samtidigt. Vilken ersättning du kan få och vilka sociala avgifter du eller din arbetsgivare ska betala varierar mellan länderna. Ta därför reda på vad som gäller i det land vars lagstiftning du omfattas av.
Frågor och svar
-
Om du arbetar på distans räknas det som arbete i det land där du är när du utför dina arbetsuppgifter. Om du till exempel arbetar en del av din dag hemifrån, men din ordinarie arbetsplats är i ett annat land, så anses du arbeta i två länder. Läs mer om det på sidan Arbeta i flera länder inom EU/EES eller i Schweiz.
-
Ja, du ska anmäla att du arbetar utomlands så att vi kan utreda om du ska fortsätta att omfattas av svensk socialförsäkringslagstiftning. Du omfattas oftast av lagstiftningen i det land där du arbetar och du kan inte tillhöra två länders lagstiftning samtidigt. Du anmäler på Mina sidor.
-
När du arbetar på ett havsgående fartyg räknas det som att du arbetar i det land vars flagg fartyget för. Det innebär att du omfattas av det landets socialförsäkringslagstiftning. Det spelar ingen roll om du arbetar som anställd eller som egenföretagare ombord på fartyget.
Om du bor i det land där din arbetsgivare har sin verksamhet omfattas du i stället av det landets lagstiftning, även om fartyget för ett annat lands flagg.
Om du arbetar på ett svenskflaggat fartyg, eller är bosatt i Sverige och din arbetsgivare har sin verksamhet här, ska du ansöka om intyg A1 från Försäkringskassan som visar att du omfattas av svensk socialförsäkringslagstiftning. Du ansöker på Mina sidor.
Din arbetsgivare fyller i blankett 6221 som du sedan laddar upp i din ansökan.
Om du inte kan använda Mina sidor, använd blankett:
Om du arbetar på ett fartyg som för annat lands flagg ska du kontakta myndigheten i det landet för att ta reda på vad som gäller för dig.
-
Du som arbetar som flyg‑ eller kabinpersonal och har en stationeringsort inom EU/EES eller i Schweiz omfattas av socialförsäkringslagstiftningen i det land där din stationeringsort finns. Det är det landet du kan få ersättning från.
Om du är stationerad i Sverige ska du ansöka om intyg A1 från Försäkringskassan. Kom ihåg att bifoga handlingar som visar var du har din stationeringsort och vilka länder du flyger till och från, till exempel anställningsavtal och arbetsschema. Du ansöker på Mina sidor.
Din arbetsgivare fyller i blankett 6221 som du sedan laddar upp i din ansökan.
Om du inte kan använda Mina sidor, använd blankett:
Om du inte är stationerad i Sverige ska du kontakta myndigheten i det land där du är stationerad för att ansöka om intyg A1. Kontakta Försäkringskassan om din stationeringsort är i ett land utanför EU/EES eller i Schweiz.
Om du har mer än en arbetsgivare gäller andra regler för dig. Läs mer om det på sidan Arbeta i flera länder inom EU/EES eller i Schweiz.
Arbeta i flera länder inom EU/EES eller i Schweiz och Storbritannien
-
Det beror på vilket land du ska arbeta i för reglerna skiljer sig mellan länderna. Kontakta oss så hjälper vi dig med vad som gäller i just din situation.
-
Ja, det finns möjlighet att göra undantag från reglerna genom att Försäkringskassan träffar en överenskommelse med myndigheten i det andra landet. Du ansöker om undantag, så kallad dispens, hos myndigheten i det land vars lagstiftning du vill omfattas av.
Vill du omfattas av svensk lagstiftning ska du kontakta Försäkringskassan.
-
Du betalar själv den patientavgift som finns i landet. Ta reda på vad som gäller i det land där du arbetar, eftersom patientavgiften och hur mycket vård som ingår kan skilja sig mycket från det svenska systemet.
-
Du skaffar ditt EU‑kort från det land vars socialförsäkringslagstiftning du omfattas av.
-
När ditt intyg slutat gälla kan du ansöka om ett nytt. Det gör du på Mina sidor.
-
Ja, du har rätt till vård i det land där du arbetar. Kontakta motsvarigheten till Försäkringskassan i det landet där du arbetar för mer information.
-
Ja. Du behöver ha intyg E106 ‑ även kallat S1 ‑ från det landet som du arbetar i. Ansök om intyget hos motsvarigheten till Försäkringskassan i landet som du arbetar i. Du får två exemplar av intyget i orginal. Skicka båda exemplar till:
Försäkringskassan
Utlandsärenden
Box 1164
621 22 VisbyFörsäkringskassan kommer sedan att utfärda ett intyg som ger dig rätt till sjukvård, tandvård och läkemedel på samma sätt som personer som är försäkrade i Sverige.
-
Ja, om du inte arbetar i Sverige behövs ett intyg, E 109 (S1) från landet där du bor och arbetar. Intyget ger ditt barn rätt till sjukvård i Sverige till svensk patientavgift. Det ger även barnet rätt till statligt tandvårdsstöd.
Ansök om intyget hos motsvarigheten till Försäkringskassan i landet där du bor och arbetar. Du får två exemplar.
Skicka båda intygen i original till:Försäkringskassan
Utlandsärenden
Box 1164
621 22 Visby -
När det land där du arbetar har godkänt intyget har du rätt till den vård som ingår i landets allmänna vårdsystem. Ta reda på vad som gäller i det land där du arbetar.
-
Om Försäkringskassan anser att du fortfarande bor i Sverige har du bara rätt till vård som inte kan vänta tills du kommer hem. För att få sådan vård visar du upp ditt svenska EU‑kort.
-
Som reseguide omfattas du oftast av lagstiftningen i det land där du arbetar, men det kan finnas undantag som gör att du kan fortsätta att omfattas av svensk lagstiftning. Anmäl att du arbetar utomlands så kan vi utreda vilket lands socialförsäkring du ska tillhöra. Du anmäler på Mina sidor.