Ersättning för dig som deltar i etableringsprogrammet hos Arbetsförmedlingen
Du som är nyanländ invandrare och deltar i etableringsprogrammet kan få etableringsersättning. Om du är folkbokförd och har barn kan du dessutom få etableringstillägg, och om du bor ensam i egen bostad där du är folkbokförd kan du få bostadsersättning. Här finns information om ansökan, hur mycket du får och vad som gäller om du är sjuk eller frånvarande.
Ersättning när du deltar i program hos Arbetsförmedlingen
4 minuterSå här söker du ersättning och så här mycket pengar får du när du deltar i ett program hos Arbetsförmedlingen.
Etableringstillägg och bostadsersättning när du deltar i etableringsprogrammet
3 minuterNär du deltar i etableringsprogrammet hos Arbetsförmedlingen kan du ha rätt till etableringstillägg och bostadsersättning.
Så ansöker du om ersättning
Ansök månaden efter
Du ansöker om ersättning i efterhand. Alltså månaden efter den månad som du deltog i programmet. Ett exempel: om du deltagit i ett program i september ansöker du om ersättning för det i oktober. När du kan ansöka ser du en blå knapp på Mina sidor.
Ansök i tid
Det finns två viktiga saker att hålla reda på när det gäller ansökan:
- Ansök mellan den 1:a och 7:e i månaden. Då får du pengarna den 26:e samma månad.
Du kan ansöka senare, men då får du vänta ända tills den 26:e månaden efter innan du får pengarna. - Ansök senast den sista i månaden efter att du deltog i programmet – annars kanske du inte får några pengar alls.
Om du ansöker efter den sista dagen i månaden efter den månad som du deltog i programmet kan du bara få ersättning om det finns särskilda skäl. Du måste i så fall ansöka med en pappersblankett och förklara i den varför du ansöker sent.
Ansök
När kommer pengarna?
Pengarna kommer vanligtvis den 26:e i månaden. Logga in på Mina sidor för att se preliminärt besked om utbetalning. Det kan du se ett par dagar efter att du skickat in ansökan. Om Arbetsförmedlingen kommer med ny information kan beloppet du ser ändras. Det slutliga beskedet kommer en bankdag innan pengarna kommer.
På Mina sidor kan du följa vad som händer i din ansökan. Där kan du också välja att få ett sms när du kan se din utbetalning.
Bankkonto eller avi
Om du inte har ett bankkonto betalas pengarna ut på avi. Avin kan du lösa in i affärer.
Avvikande utbetalningsdagar
Hur mycket får jag?
Under den första kartläggningsperioden får du 231 kronor per dag. Sedan får du 308 kronor per dag så länge du deltar i programmet.
Ersättningen kan betalas ut för högst 5 dagar i veckan. Om programmet är på deltid får du mindre pengar.
Tillägg för dig i etableringsprogrammet
Försäkringskassan kontrollerar att du får rätt ersättning
För att vara säkra på att du får rätt ersättning kontrollerar vi ibland uppgifterna i din ansökan före utbetalning. Vi kan även kontrollera ansökningar för tidigare perioder om vi upptäcker att något har blivit fel.
Om du upptäcker att du fått för mycket ersättning kan du anmäla det på Mina sidor eller ringa 0771‑524 524.
Om du får för mycket ersättning kan du behöva betala tillbaka. Har du medvetet lämnat fel uppgifter och fått ersättning som du inte har rätt till kan vi göra en polisanmälan. Den som lämnar felaktiga uppgifter för att få mer ersättning kan dömas till böter eller fängelse.
Svara på enkäten och berätta vad du tycker om webbplatsen.
Till enkäten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Frågor och svar
-
Ja, du får ersättning för dagar du deltar i programmet, oavsett om det är vardag eller helg. Men du kan få ersättning för max fem dagar per vecka.
-
För den tid du jobbar fungerar det på samma sätt som för andra anställda. Om du blir sjuk när du ska jobba sjukanmäler du dig till din arbetsgivare som betalar sjuklön. Om du måste vabba när du skulle jobbat meddelar du din arbetsgivare och ansöker om ersättning för vab från Försäkringskassan.
-
En e-legitimation är som ett id-kort på internet. Du kan läsa mer på sidan om e-legitimation:
-
Arbetsförmedlingen kan besluta att din ersättning ska dras in i ett visst antal dagar, till exempel för att du haft frånvaro från programmet utan godkänd anledning. Försäkringskassan bestämmer vilka dagar det ska gälla.
-
Att ha vårdnad om ett barn är att ansvara för barnet, I Sverige måste alla barn som är under 18 år ha en vårdnadshavare, alltså en person som har vårdnaden om barnet.
Föräldrarna är vårdnadshavare, men om barnet inte har några föräldrar, föräldrarna är sjuka eller inte kan ansvara för barnet av någon annan anledning utses en annan person till vårdnadshavare. Det kan till exempel vara en släkting.
Relaterade länkar
Aktuellt
Utbetalningsdagar
Ny i Sverige
E-legitimation
Externa länkar
- Folkbokföring (skatteverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Id-kort (skatteverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.