Aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning när du deltar i Arbetsförmedlingens program
Du som deltar i Arbetsförmedlingens program kan få aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning. Det kan vara om du är arbetssökande, studerar eller startar företag. Här finns information om ansökan, hur mycket du får i ersättning och vad som gäller om du är sjuk eller frånvarande.
Ersättning när du deltar i program hos Arbetsförmedlingen
4 minuterSå här söker du ersättning och så här mycket pengar får du när du deltar i ett program hos Arbetsförmedlingen.
Så ansöker du
Ansök månaden efter
Du ansöker om ersättning i efterhand. Alltså månaden efter den månad som du deltog i programmet. Ett exempel: om du deltagit i ett program i september ansöker du om ersättning för det i oktober.
Ansök i tid
Det finns två viktiga saker att hålla reda på när det gäller ansökan:
- Ansök mellan den 1:a och 7:e i månaden. Då får du pengarna den 26:e samma månad.
Du kan ansöka senare, men då får du vänta ända tills den 26:e månaden efter innan du får pengarna. - Ansök senast den sista i månaden efter att du deltog i programmet – annars kanske du inte får några pengar alls.
Om du ansöker efter den sista dagen i månaden efter den månad som du deltog i programmet kan du bara få ersättning om det finns särskilda skäl. Du måste i så fall ansöka med en pappersblankett och förklara i den varför du ansöker sent.
Ansök
När kommer pengarna?
Pengarna kommer vanligtvis den 26:e i månaden. Logga in på Mina sidor för att se preliminärt besked om utbetalning. Det kan du se ett par dagar efter att du skickat in ansökan. Om Arbetsförmedlingen kommer med ny information kan beloppet du ser ändras. Det slutliga beskedet kommer en bankdag innan pengarna kommer.
På Mina sidor kan du följa vad som händer i din ansökan. Där kan du också välja att få ett sms när du kan se din utbetalning.
Var noggrann när du fyller i din ansökan. Om uppgifterna ser ut att vara fel kan det ta längre tid innan du får dina pengar. I så fall kontaktar vi dig.
Avvikande utbetalningsdagar
Information om när aktivitetsstöd och utvecklingsersättning betalas ut:
Hur mycket pengar kan jag få?
Hur mycket du får i aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning beror på hur gammal du är och om du uppfyller villkoren för a‑kassa.
Pengarna kan betalas ut för högst fem dagar i veckan. Om programmet är på deltid får du mindre pengar.
Frånvaro från program
Du förlorar ersättning om du inte sköter ditt arbetssökande
För att få ersättning måste du söka arbete och följa den plan och de överenskommelser som du har med Arbetsförmedlingen. Om du inte gör det utan i stället på olika sätt missköter ditt arbetssökande eller förlänger din arbetslöshet, kan Arbetsförmedlingen besluta att du blir utan ersättning i en eller flera dagar.
Om du blir utan ersättning kan du också förlora din sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Det innebär att du inte kan få till exempel sjukpenning eller föräldrapenning.
På Arbetsförmedlingens webbplats kan du läsa mer om vad du behöver göra för att inte riskera din ersättning.
Om du inte sköter ditt arbetssökande
4 minuterOm du inte sköter ditt arbetssökande kan du förlora rätten till ersättning när du deltar i ett program hos Arbetsförmedlingen
Utlandsvistelse
Om du behöver resa utomlands under tiden du går i programmet måste du få det godkänt av Arbetsförmedlingen. En utlandsresa eller annan vistelse utomlands som inte är godkänd kan leda till att du förlorar din ersättning.
Inkomster som påverkar ersättningen från Försäkringskassan
Om du arbetar och får lön
Om du arbetar och får lön för en dag som du också deltar i programmet ska din ersättning för programmet minskas. För att du ska få rätt ersättning är det därför viktigt att du skriver i ansökan hur mycket du har tjänat och hur länge du har arbetat. Det gäller även om du har arbetat kväll eller natt efter ditt program.
- Om ditt program är på heltid minskas ersättningen med lika mycket som du fått i lön. Om lönen är högre än din ersättning så får du ingen ersättning för den dagen.
- Om programmet är på deltid minskas ersättningen om din arbetstid tillsammans med programmet blir mer än en heltid.
OB‑tillägg och provision räknas också som arbete med lön.
Andra inkomster som kan minska ersättningen för programmet
För att du ska få rätt ersättning kan du behöva meddela Försäkringskassan om du har andra inkomster. Klicka på orden för att läsa mer om vad som gäller för varje inkomst.
Försäkringskassan kontrollerar att du får rätt ersättning
För att vara säkra på att du får rätt ersättning kontrollerar vi ibland uppgifterna i din ansökan före utbetalning. Vi kan även kontrollera ansökningar för tidigare perioder om vi upptäcker att något har blivit fel.
Om du upptäcker att du fått för mycket ersättning kan du anmäla det på Mina sidor eller ringa 0771‑524 524.
Om du får för mycket ersättning kan du behöva betala tillbaka. Har du medvetet lämnat fel uppgifter och fått ersättning som du inte har rätt till kan vi göra en polisanmälan. Den som lämnar felaktiga uppgifter för att få mer ersättning kan dömas till böter eller fängelse.
Frågor och svar
-
Ja, du får ersättning för dagar du deltar i programmet, oavsett om det är vardag eller helg. Men du kan få ersättning för max fem dagar per vecka.
-
För den tid du jobbar fungerar det på samma sätt som för andra anställda. Om du blir sjuk när du ska jobba sjukanmäler du dig till din arbetsgivare som betalar sjuklön. Om du måste vabba när du skulle jobbat meddelar du din arbetsgivare och ansöker om ersättning för vab från Försäkringskassan.
-
Arbetsförmedlingen kan besluta att din ersättning ska dras in i ett visst antal dagar, till exempel för att du haft frånvaro från programmet utan godkänd anledning. Försäkringskassan bestämmer vilka dagar det ska gälla.
Om Arbetsförmedlingen drar in din ersättning upprepade gånger så kan ersättningen dessutom sänkas till 223 kronor per dag. Det fungerar så här:
Om du har
- orsakat din arbetslöshet sänks ersättningen efter tredje gången
- förlängt din arbetslöshet sänks ersättningen efter fjärde gången
- misskött ditt arbetssökande sänks ersättningen efter femte gången.
-
Ja, när du har jobbat ett visst antal timmar i minst sex månader.
Läs mer på Arbetsförmedlingens webbplats arbetsformedlingen.se om vad som krävs för att uppfylla ett arbetsvillkor. Där finns också blanketten Begäran hos a-kassan om intygande av arbetsvillkor. Skicka blanketten till din a-kassa för att begära prövning av arbetsvillkoret.
-
När du är arbetssökande och deltar i något av Arbetsförmedlingens program kan du få ersättning från Försäkringskassan under tiden.
Ersättningen du får kallas aktivitetsstöd. Varje månad ska du lämna in en aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen för att ha rätt till aktivitetsstöd. I aktivitetsrapporten redovisar du vad du gjort i ditt program under månaden som gått.
-
Din a-kassa svarar på frågor om ditt beslut. Försäkringskassan kan inte svara på frågor om a-kassan.