Offentlighet och sekretess
Offentlighetsprincipen garanterar öppenhet och är en hörnsten i vår demokrati. Den möjliggör fri debatt om myndigheternas styrkor och brister genom att tillåta allmän insyn i verksamheten. Men rätten att ta del av allmänna handlingar är inte oinskränkt. Det framgår av lagen om offentlighet och sekretess.
Allmän handling
En allmän handling är vanligtvis en handling som förvaras hos en myndighet och anses vara inkommen eller upprättad där. Enligt tryckfrihetsförordningen har alla rätt att ta del av allmänna handlingar. Där finns också bestämmelser om vilka slags handlingar som ska anses som allmänna och hur de ska göras tillgängliga för den som vill ta del av dem.
Yttrandefrihet och informationsfrihet
En annan del av offentlighetsprincipen är yttrande- och informationsfriheten, vilka är fastslagna i regeringsformen och tryckfrihetsförordningen.
Sekretess
Den som är anställd hos en myndighet eller deltar i en myndighets verksamhet och har fått kännedom om en sekretessbelagd uppgift är skyldig att iaktta sekretess, både under och efter anställningen. Det gäller också de flesta uppdragstagare, till exempel tolkar och översättare.
Bestämmelserna om sekretess finns i offentlighets- och sekretesslagen (OSL). För de anställda på Försäkringskassan finns en regel i 28 kap. 1 § OSL som redovisar sekretessen i försäkringsärenden. I framförallt OSL finns även regler som tillåter anställda att under vissa förutsättningar lämna ut uppgifter till andra myndigheter. Det finns även andra undantag när sekretessen inte gäller, till exempel för den som är part i ett ärende.