Statligt tandvårdsstöd för dig som studerar
Du som är försäkrad i Sverige har kostnadsfri tandvård till och med det år du fyller 23 år. Det år du fyller 24 år och ska betala tandvården själv kan du få statligt tandvårdsstöd. Om du har särskilda behov av tandvård, kan du även ha rätt till tandvårdsstöd från din region. För den tandvården får du inte statligt tandvårdsstöd.
För dig som är asylsökande eller papperslös gäller särskilda regler. Fram till det år du fyller 18 år har du rätt till avgiftsfri tandvård. Därefter kan du få sådan tandvård som inte kan vänta till en kostnad av högst 50 kronor per besök.
Statligt tandvårdsstöd
Det statliga tandvårdsstödet består av allmänt och särskilt tandvårdsbidrag, samt högkostnadsskydd. Det finns som ett skydd mot höga kostnader, för att stimulera till förebyggande tandvård samt för att ge ökat stöd till dig med ökad risk för sämre tandhälsa på grund av din funktionsnedsättning eller sjukdom. Tandvårdsstödet administreras av Försäkringskassan. Din tandläkare eller tandhygienist kan informera dig om vilken tandvård som ger rätt till statligt tandvårdsstöd.
Frågor och svar
-
Du är försäkrad i Sverige om du bor eller arbetar här.
Men det finns några undantag från den regeln. Du kan arbeta i ett annat land och ändå vara försäkrad i Sverige. Det finns också tillfällen när du kan arbeta i Sverige men vara försäkrad i ett annat land.
Ring kundcenter på 0771‑524 524 om du vill veta vad som gäller för dig som
- arbetar som sjöman
- är utsänd av en svensk arbetsgivare till ett annat land eller är utsänd av en utländsk arbetsgivare till Sverige
- är diplomat
- arbetar i två eller flera länder
- är offentligt anställd av en förvaltning som tillhör Sverige men arbetar i ett annat land.
-
Du ska fylla i och lämna in blanketten Uppgifter vid flytt till eller arbete i Sverige som vi skickar till dig. Tillsammans med blanketten ska du lämna in de underlag som anges på blanketten. När vi har fått blanketten och underlagen utreder vi om du är försäkrad. Om du är försäkrad, så har du rätt till det statliga tandvårdsstödet.
Om din tandläkare eller tandhygienist är osäker på om du kommer att bli försäkrad i Sverige, ska hen ändå rapportera den behandling du fått till Försäkringskassan.
-
För att du ska kunna ta del av tandvårdsstödet måste den tandläkare eller tandhygienist som behandlar dig vara ansluten till det statliga tandvårdsstödet. De flesta är det.
-
Abonnemangstandvård innebär att du ingår ett avtal hos din tandläkare eller tandhygienist om att få tandvård till ett fast pris under tre år. Vissa tandläkare kallar det för frisktandvårdsavtal.
Ett abonnemangsavtal för tandvård ska omfatta minst följande:
- undersökningar och utredningar
- hälsofrämjande insatser
- behandling av sjukdoms- och smärttillstånd
- reparativ vård.
Du kan använda det allmänna och det särskilda tandvårdsbidraget som en delbetalning av ett avtal om abonnemangstandvård. Du kan däremot inte få ersättning från högkostnadsskyddet för tandvård som ingår i ditt abonnemangsavtal.
-
En del av dina kostnader för tandvård kan täckas av högkostnadsskyddet. Det gäller kostnader för mer än sammanlagt 3 000 kronor under ett år enligt statens referenspriser eller tandläkarens priser. Högkostnadsskyddet beräknas utifrån det pris som är lägst: referenspriset eller tandläkarens pris. Därför får du betala mellanskillnaden om din tandläkares pris är högre än referenspriset.
Exempel:
En behandling består av åtgärder som sammanlagt har ett referenspris på 20 000 kronor. Tandläkaren tar ut samma pris som referenspriset. Du behöver då först betala 3 000 kronor för att komma upp till högkostnadsskyddets första nivå.
Av kostnaderna mellan 3 000 och 15 000 kronor, det vill säga 12 000 kronor, betalar du sedan 50 procent. Det blir 6 000 kronor. Av de kostnader som överstiger 15 000 kronor, det vill säga 5 000 kronor, betalar du 15 procent. Det blir 750 kronor.
Du betalar därmed totalt 9 750 kronor (3 000 + 6 000 + 750). Du har då fått 10 250 kronor (20 000 – 9 750) i tandvårdsersättning från högkostnadsskyddet för den utförda tandvården.
-
Ja, men om du använder bidraget för att betala en del av dina tandvårdskostnader drar vi först av bidragets belopp före beräkningen av ersättningen från högkostnadsskyddet.
Exempel:
Anna besöker tandläkaren för en undersökning. Vid undersökningen ser tandläkaren att Anna behöver en konstgjord tand i form av en krona. I Annas behandling ingår åtgärder till ett sammanlagt referenspris på 5 500 kronor. Det betyder att Anna kan få ersättning från högkostnadsskyddet, eftersom gränsen går vid 3 000 kronor.
Anna kan använda sitt tandvårdsbidrag för att betala en del av kostnaden för behandlingen, men om hon gör det dras bidraget av vid beräkningen av ersättning från högkostnadsskyddet. Om Annas bidrag är 300 kronor beräknas alltså ersättningen från högkostnadsskyddet utifrån 5 200 kronor i stället för 5 500 kronor.
-
Ja, din tandläkare eller tandhygienist måste ha en prislista med både pris och referenspris för olika åtgärder.
I prislistan ska det stå om tandläkaren eller tandhygienisten tar ut ett högre pris än referenspriset. Det ska det också stå om tandläkaren erbjuder dig någon form av garanti för utförda behandlingar.
Du har också rätt till skriftlig information från din tandläkare om vilka material som används för din behandling.
Vid mer omfattande behandlingar har du rätt till en skriftlig behandlingsplan med uppgifter om
- diagnosen som tandläkaren har ställt
- den behandling som tandläkaren föreslår och varför
- eventuellt förslag till alternativa behandlingar
- behandlingen kan ge rätt till statligt tandvårdsstöd
- pris och referenspris för åtgärderna.
Behandlingsplanen ska vara skriven på ett sådant sätt att du förstår vad som står i den.
Din tandläkare eller din tandhygienist kan föreslå åtgärder som du inte kan få ersättning för men är då skyldig att upplysa dig om det. Du ska då få veta vilka andra åtgärder för samma tillstånd som ger dig rätt till ersättning.
På Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets (TLV) webbplats hittar du referenspriser för tandvårdsbehandlingar.
Referensprislista (tlv.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
-
Du har rätt att få ett kvitto och ett undersökningsprotokoll.
På kvittot ska det stå vad varje åtgärd kostar och vad referenspriset är, så att du lätt kan jämföra dessa. Det ska också stå om du har fått ersättning för en del av kostnaderna från högkostnadsskyddet eller om du använt tandvårdsbidraget.
Om behandlingen har omfattat tandtekniskt arbete ska du tillsammans med kvittot få en kopia av det underlag som tandläkaren har fått från det tandtekniska laboratoriet. Kostnaden för det tandtekniska arbetet ska stå på underlaget.
Efter varje undersökning ska du få ett protokoll av tandläkaren eller tandhygienisten direkt efter undersökningen. Med undersökning menas undersökningar och utredningar som omfattar en allmän bedömning av dina tänder. Det gäller alltså inte vid undersökning av enstaka tänder eller ett enstaka problem, till exempel vid akutbesök.
Undersökningsprotokollet ska innehålla
- allmän information om din tandhälsa
- råd om hur du ska sköta dina tänder
- diagnos för tänder som behöver behandlas.
-
Nej, tandläkaren eller tandhygienisten kan inte kräva någon ersättning från dig. Hen ansvarar alltid för att bedöma om du kan få ersättning för en åtgärd. Om du inte hade rätt till ersättningen, är det tandläkaren eller tandhygienisten som blir skyldig att betala tillbaka pengarna till Försäkringskassan.
-
Om du inte är nöjd med den tandvård som du fått eller det pris du fått betala ska du i första hand vända dig till den som har utfört vården. Om ni inte kan komma överens kan du gå vidare med dina klagomål:
För folktandvården, vänd dig till din regions patientnämnd (kan även kallas förtroendenämnd).
För privat tandvård, vänd dig till Privattandläkarnas förtroendenämnd, telefon 08‑555 446 55 eller mejl info@ptl.se.
För privat tandvård bedriven av Praktikertjänst AB, vänd dig till Praktikertjänsts reklamationsnämnd, telefon 010‑128 36 00 eller mejl synpunkter@ptj.se.
Om vårdgivaren saknar försäkring för sina patienter kan du för ersättning vid skador som uppstått under tandvården vända dig till Patientförsäkringsföreningen. Eftersom alla vårdgivare ska vara försäkrade är det ovanligt att vårdgivaren helt saknar försäkring. Kontakta därför alltid först din tandläkare för att få svar på om och var försäkring finns.
Patientförsäkringsföreningen (pff.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du anser dig felbehandlad kan du vända dig till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Inspektionen för vård och omsorgs (ivo.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.