Arbetsskadesjukpenning
Om du har skadat dig i arbetet, men inte kan få vanlig sjukpenning, kan du ha rätt till arbetsskadesjukpenning.
Vem kan få arbetsskadesjukpenning?
Frågor och svar
-
Nej, det gäller bara vissa utbildningar och bara om du skadar dig när du gör något som liknar sådant som man gör när man arbetar. Det gäller bara om du går
- yrkesutbildning eller förberedande yrkesutbildning efter att du har gått ut grundskolan
- årskurs 7 eller högre årskurs i grundskolan
- särskolans yrkesinriktade program
- gymnasieskolan eller motsvarande utbildning.
Du kan i vissa fall också få arbetsskadesjukpenning för studerande om du skadar dig i eller i anslutning till vissa arbetsmarknadspolitiska program, när du arbetstränar, arbetsprövar eller deltar i arbetslivsinriktad rehabilitering.
Möjligheten att få ersättning beror alltså mycket på din situation och vilken sorts utbildning eller program du skadat dig i.
-
Nej. Det beror på att vi bara får utreda om det är en arbetsskada om du uppfyller villkoren för att ha rätt till ersättning för din arbetsskada från Försäkringskassan. Det står i lagen.
-
Det är bra om du säger till den som har ansvaret för utbildningen eller åtgärden att du har skadat dig i arbetet, eftersom de är skyldiga enligt lag att anmäla arbetsskador till både Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket. Men en sådan anmälan är inte nödvändig för att du ska få ersättning.
-
Ja, om du får livränta och har fler än två karensavdrag kan du ansöka om ersättning för ytterligare dagar.
Du behöver också kunna visa du haft karensavdrag och att sjukfrånvaron beror på arbetsskadan.
Att du haft karensavdrag kan du till exempel styrka genom ett lönebesked med specifikation för löneavdraget. För att kunna visa vilken sjukdom eller diagnos som sjukfrånvaron beror på kan du styrka det med till exempel ett läkarintyg, men också andra medicinska underlag kan accepteras om det framgår av dem att det är arbetsskadan som orsakat sjukfrånvaron.