Betala för barnets underhåll till Försäkringskassan
Även om du inte bor med ditt barn är du skyldig att bidra till hens försörjning. Om du inte betalar direkt till den förälder som har barnet boende hos sig, måste du i stället betala till Försäkringskassan.
Hur mycket ska jag betala?
När Försäkringskassan betalar underhållsstöd till ditt barn ska du betala hela eller delar av det beloppet till oss. Hur mycket du ska betala beror dels på antalet barn du har försörjningsansvar för, och dels på den årsinkomst som du hade för 2 år sedan. Varje år räknar vi om ditt belopp utifrån de uppgifter vi får från Skatteverket.
Beloppet du ska betala blir aldrig högre än det som Försäkringskassan betalar ut i underhållsstöd för ditt barn.
Om du har en låg inkomst och inte kan betala, så kan du ansöka om att få skjuta upp dina betalningar helt eller delvis i upp till 1 år. Att skjuta upp betalningen innebär inte att du blir befriad från din skuld, utan att den ska betalas vid ett senare tillfälle.
Så betalar du
Du får ett inbetalningskort omkring den 25:e varje månad. Pengarna ska betalas in innan månadsskiftet.
Efter 12 månader – betala direkt till den andra föräldern
I första hand ska ni som föräldrar ordna med underhållet för barnet själva, utan inblandning från Försäkringskassan. Om du har betalat det belopp som Försäkringskassan bestämt i 12 månader i följd, prövar vi om det är möjligt för dig att betala underhållsbidrag direkt till den andra föräldern i stället. Om det blir aktuellt tar vi kontakt med er genom att skicka brev.
Samarbetssamtal hos kommunen
Ni kan få hjälp att komma överens om ett underhållsbidrag genom ett samarbetssamtal. Alla kommuner ska erbjuda sådana samtal vid separationer där barn är inblandade. Ni betalar ingenting för samtalen.
Samarbetssamtalen handlar om att enas i viktiga frågor som gäller barnet. Det kan också handla om till exempel vårdnad, boende och umgänge. Samtalen kan leda fram till en muntlig överenskommelse eller ett skriftligt avtal.
Kontakta familjerätten i kommunen för att boka ett samarbetssamtal. Kontaktuppgifter finns på kommunens webbplats.
Om ni inte kan komma överens genom samarbetssamtal kan nästa steg vara att en domstol får bestämma. Kontakta ett juridiskt ombud för att få veta hur ni ska göra.
Vad händer när barnet fyller 18 år?
När ditt barn fyller 18 år kan hen ansöka om förlängt underhållsstöd. Det förlängda underhållsstödet kan betalas ut så länge som barnet går på gymnasiet eller grundskolan, men längst till och med juni månad det år barnet fyller 20 år. Så länge underhållsstödet betalas ut fortsätter du att vara skyldig att betala till Försäkringskassan.
Frågor och svar
-
Om det inte finns några speciella skäl ska du betala underhållsbidrag direkt till den andra föräldern.
-
Nej, om det finns en hotbild behöver du inte komma överens med den andra föräldern. Då kan Försäkringskassan betala ut underhållsstöd till den förälder som har barnet medan du betalar till Försäkringskassan.
-
Du kan inte längre starta ett nytt autogiro.
Om du däremot redan betalar med autogiro, så fortsätter det som vanligt.
-
Du är skyldig att betala för ditt barn även om du bor utomlands. Ring oss på 010‑115 10 10 för att få reda på vad gäller i din situation.