Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Underhållsbidrag och förlängt underhållsstöd

Den här informationen gäller dig som är mellan 18 och 21 år och har separerade föräldrar. Du kan ha rätt till underhållsbidrag eller förlängt underhållsstöd om du går i grundskola eller gymnasiet och bara bor hos den ena föräldern.

Vad är underhållsbidrag?

Den förälder du inte bor hos ska betala underhållsbidrag till dig. Underhållsbidraget ska användas till ditt boende, din mat och dina fritidsintressen.

Tills att du fyller 18 år betalas underhållsbidraget till den förälder som du bor tillsammans med. När du har fyllt 18 år ska det betalas direkt till dig.

Kan jag få underhållsbidrag?

För att du ska kunna få underhållsbidrag när du har fyllt 18 ska du studera på heltid i grundskola eller på gymnasiet eller motsvarande. Du ska också bo bara hos den ena av dina föräldrar.

Du har rätt till underhållsbidrag till och med dess att du fyller 21 år om du fortfarande studerar.

Hur gör jag för att få underhållsbidrag?

Prata med den förälder som du inte bor hos. Ni ska tillsammans komma överens om underhållsbidraget. För att kunna räkna fram en rättvis summa ska ni räkna med dina kostnader och båda dina föräldrars inkomster och utgifter.

Använd verktyget Beräkna underhållsbidrag. Då får ni ett förslag på underhållsbidrag och en avtalsmall.

Beräkna underhållsbidrag

Vill du ha hjälp?

Du kan boka ett personligt webbmöte med en handläggare för att få hjälp med dina frågor om hur ni räknar ut underhållsbidraget.

Observera att tjänsten personligt webbmöte är stängd för bokningar under vecka 27 – 32. Tjänsten öppnar igen den 16 augusti 2021.

Boka tid för webbmöte

 

Vad är förlängt underhållsstöd?

Om den förälder som ska betala underhållsbidrag till dig inte gör det eller betalar för lite, kan du ansöka om förlängt underhållsstöd. Då betalar Försäkringskassan ut 2 223 kronor i månaden till dig och föräldern får istället betala tillbaka hela eller delar av den summan till oss.

Kan jag få förlängt underhållsstöd?

För att ha rätt till förlängt underhållsstöd ska du

  • vara över 18 år
  • gå i grundskola, gymnasium eller motsvarande på heltid
  • få förlängt barnbidrag eller gå en utbildning som ger dig rätt till studiestöd
  • bo och vara folkbokförd hos en av föräldrarna eller någon annan som var din vårdnadshavare när du fyllde 18 år
  • inte vara eller ha varit gift.

Du kan få förlängt underhållsstöd till och med juni det år du fyller 20 år.

Om du har egna inkomster över 60 000 kronor kan underhållsstödet bli lägre. Det är din inkomst enligt det senaste slutliga skattebeskedet som minskat stödet, alltså inte pengarna som du har tjänat i år.

Du kan bara få underhållsstöd om du studerar på heltid. Om du har mycket frånvaro kan det påverka ditt underhållsstöd.

Hur ansöker jag om underhållsstöd?

Du ansöker själv på Mina sidor.


 

Vanliga frågor

Underhållsbidrag

Om du bor ungefär lika mycket hos båda föräldrarna behöver ingen betala underhåll för dig. Men om den ena föräldern har en mycket högre inkomst än den andre kan det vara rimligt att den föräldern betalar underhållsbidrag till dig ändå. Behöver ni hjälp att räkna ut ett underhållsbidrag i den situationen kan ni boka ett webbmöte med en handläggare.

På sidan Hur mycket kostar det att täcka barnets behov? kan du läsa om vilka kostnader som ett underhållsbidrag ska täcka och hur särlevande föräldrar ska fördela kostnaderna.

Hur mycket kostar det att täcka barnets behov?

Underhållsstöd

Du kan inte ansöka om underhållsstöd om du bor ungefär halva tiden hos din ena förälder och halva tiden hos den andra.

Om du har tekniska problem

Om ditt e-legitimation inte funkar eller om du har andra tekniska problem kan du få hjälp på sidorna för teknisk support. Där finns möjlighet att få hjälp av en handläggare direkt i ett webbmöte. Du kopplas då ihop med handläggaren som ser din skärm och kan hjälpa dig. Webbmöten är tillgängliga samma tider som kundcenter har öppet.

Teknisk support

Om du har skyddad identitet

Om du har skyddad identitet kan du tyvärr inte använda alla e-tjänster som finns på Mina sidor. Du kan istället ansöka på pappersblankett.

Om du måste ansöka på en pappersblankett

Alla blanketter som finns tillgängliga för nedladdning på webbplatsen hittar du på sidan Blanketter och intyg.

Blanketter och intyg

Relaterade länkar