Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Aktiebolag

Här kan du som arbetar i ditt eget aktiebolag läsa om hur din ersättning och sjukpenninggrundande inkomst (SGI) beräknas när du ansöker om till exempel föräldrapenning, sjukpenning eller ersättning för vab.

Din ersättning beräknas på den lön du tar ut

Du som arbetar i ditt eget aktiebolag räknas som anställd i ditt företag och har samma rätt till ersättning som andra anställda.

Din ersättning beräknas på din SGI. SGI betyder sjukpenninggrundande inkomst och är ett belopp som räknas fram av Försäkringskassan utifrån den lön du tar ut från ditt aktiebolag. Det innebär att om du tar ut en låg lön eller ingen lön alls riskerar du att inte få någon ersättning om du blir sjuk.

SGI-guiden

Genom att svara på några korta frågor om din situation får du personlig information om SGI för just dig som har aktiebolag. Det tar bara några sekunder att besvara frågorna och du får veta:

  • Hur du får rätt till en SGI.
  • Hur den beräknas på dina inkomster.
  • Hur din SGI påverkar den ersättning du får.
  • Vad som gäller om ditt företag är nystartat.
  • Att det är viktigt att skydda din SGI om du slutar arbeta eller arbetar mindre

Starta SGI-guiden

Så funkar det: SGI för företagare - aktiebolag

1 minut

Filmen berättar om hur SGI (sjukpenninggrundande inkomst) fungerar och vad du som har aktiebolag behöver tänka på.

Om du har frågor

Du som har aktiebolag och har frågor kring ditt försäkringsskydd, till exempel föräldrapenning, eller sjukpenning, kan få hjälp av en handläggare med inriktning på just dessa frågor.

Ring kundcenter för partner på 0771-17 90 00 och säg i talsvaret att du är företagare så hamnar du rätt.

Mer information

Om du är förälder gäller samma regler för dig som är har aktiebolag som för den som är anställd. Det enda som skiljer sig åt är hur vi räknar ut din SGI. I SGI-guiden får du svar på vad som gäller SGI för dig som har företag och är gravid eller ska vara föräldraledig.

Starta SGI-guiden

Om föräldrapenning och ersättning för vab

 

Logga in på Mina sidor och få en personlig att göra-lista där du bland annat ser om du behöver skicka in nya inkomstuppgifter till oss. Guiden innehåller också lättlästa artiklar och tips samt fördjupad information om till exempel föräldrapenning, barnbidrag och 10-dagar för dig som har eget företag, samt ger dig påminnelser om när du behöver anmäla och ansöka. För både gravid och partner.

 

Om du har en funktionsnedsättning gäller samma regler för dig som har ett aktiebolag som för den som är anställd. 

Om arbetshjälpmedel och särskilt högriskskydd

 

Tänk på att om du arbetar utomlands kan det påverka om du är försäkrad i Sverige och kan få ersättning från Försäkringskassan. Information om vem som är försäkrad i Sverige och vad det innebär, samt vad som gäller om du arbetar utomlands hittar du här.

Försäkrad i Sverige

Arbeta inom EU/EES eller i Schweiz

Arbeta i flera länder inom EU/EES eller i Schweiz

Arbeta utanför EU/EES och Schweiz

 

Vanliga frågor

Du får själv bedöma om du behöver ha ett extra skydd utöver det du har genom Försäkringskassan. På verksamt.se kan du läsa om olika tilläggsförsäkringar som finns för dig som företagare.

Verksamt (verksamt.se) öppnas i nytt fönster

När du har ett aktiebolag räknas du som anställd. Det innebär bland annat att den ersättning du får från Försäkringskassan baseras på storleken på den lön du tar ut och betalar inkomstskatt på. Det betyder också att du anmäler och ansöker om ersättningar på samma sätt som en anställd person gör.

Den kommer att beräknas både på din lön från din anställning och på den lön du tar ut i företaget.

I SGI-guiden finns information speciellt för dig som både anställning och aktiebolag.

Starta SGI-guiden

Om du inte tar ut någon lön alls har du troligen inget försäkringsskydd genom Försäkringskassan om du skulle bli sjuk. Men i vissa fall, till exempel om du nyss startat ditt aktiebolag, kan du ändå få ersättning.