SGI – när ersättning baseras på din inkomst
Sjukpenninggrundande inkomst (SGI) är ett belopp som används för att beräkna hur mycket pengar du kan få om du till exempel blir sjuk eller ska vara föräldraledig. Vilken SGI du får beror på hur mycket du tjänar.
Så får du en SGI
Försäkringskassan räknar ut din SGI efter att du ansökt om ersättning.
För att ha rätt till en SGI ska du
- tjäna minst 13 700 kronor per år
- ha ett jobb som ska pågå i minst 6 månader i följd, eller ha perioder av jobb som återkommer varje år.
Om du har en enskild firma eller handelsbolag ska du själv jobba i företaget och om du har ett aktiebolag ska du jobba i aktiebolaget och ta ut lön.
Säsongsarbeten, tillfälliga anställningar och gig–arbeten
Även du som jobbar på korta eller tillfälliga jobb kan ha rätt till en SGI. Det viktiga är att det är regelbundet, det vill säga att du jobbar någon gång under varje månad i minst sex månader eller att du exempelvis jobbar varje sommar eller vinter.
Då kan du inte få en SGI
SGI beräknas på inkomster från jobb. Om du inte har en inkomst eller har tjänat mindre än 13 700 kronor på ett år så har du därför inte rätt till en SGI. Det betyder att du inte har rätt till ersättning från Försäkringskassan om du till exempel blir sjuk.
Vi räknar ut din SGI när du ansökt om ersättning
När vi räknar ut din SGI tittar vi på vilken inkomst och arbetstid du fyllt i ansökan och stämmer av dina uppgifter med Skatteverket. Om vi undrar något hör vi av oss.
Vi meddelar dig när vi har beslutat om din SGI.
Inkomster som räknas in i din SGI
Din SGI beräknas på de inkomster du har under ett år och din årsarbetstid. Det är bara inkomster som du får när du jobbar som kan räknas med i SGI:n.
Vad som räknas som inkomst och hur det påverkar beräkningen av din SGI beror på om du till exempel är anställd eller driver eget företag.
Exempel på uträkning av din SGI
Din månadslön är 30 000 kronor. Du får traktamente på 3000 kronor varje månad. Traktamente ska inte räknas med i årsinkomsten som du lämnar till oss.
Den årsinkomst du ska fylla i när du ansöker är: 30 000 kronor/månad x 12 = 360 000 kronor.
Hur mycket du får i ersättning beror på vilken ersättning du har ansökt om och på vilken nivå du är till exempel sjukskriven eller föräldraledig.
I Räkna på föräldrapenning kan du enkelt och snabbt se ungefär hur mycket du kan få i föräldrapenning.
I Ersättningskollen kan du se ungefär hur mycket du kan få i sjukpenning och andra ersättningar om du blir sjuk eller skadar dig.
Ersättningskollen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du har varierande eller oregelbundna inkomster
Om du inte har samma lön varje månad kan du räkna ut en genomsnittlig årsinkomst. Det kan till exempel vara om du jobbar i olika omfattning per månad eller om du har flera olika deltidsanställningar.
Räkna ihop lönen för de senaste 6 månaderna och ta summan gånger 2 så får du ut hur mycket du i genomsnitt beräknas tjäna på 12 månader, en genomsnittlig årsinkomst.
Exempel:
Månad 1: 21 000 kronor
Månad 2: 25 000 kronor
Månad 3: 20 000 kronor
Månad 4: 19 000 kronor
Månad 5: 27 000 kronor
Månad 6: 22 000 kronor
Summa för 6 månader: 137 000 kronor
Summan 137 000 gånger 2 blir 274 000 kronor. Din genomsnittliga årsinkomst blir i det här exemplet 274 000 kronor.
Om du har ett nystartat företag
Om ditt företag är nystartat, det vill säga att det startades och registrerades för som mest 36 månader sedan, har du kanske inte hunnit ta ut lön eller fått lönsamhet ännu. Då kan du ha rätt till ett så kallat uppbyggnadsskede. Det innebär att du får minst samma SGI och minst lika mycket i ersättning som en anställd med samma arbetsuppgifter skulle ha haft.
Det är Försäkringskassan som avgör om du har rätt till ett uppbyggnadsskede. Vi utreder bland annat om du har börjat jobba i ditt företag.
Det finns en begränsning för hur hög SGI du kan få
Enkelt beskrivet är din SGI samma belopp som din årslön, det vill säga din månadslön gånger 12. Men det finns en begränsning för hur hög SGI du kan ha, ett så kallat tak. Hur högt taket är ändras varje år och beslutas av regeringen.
Det du tjänar över taket räknas inte med i din SGI. Då blir det istället takets belopp som blir din SGI.
Om du både har en anställning och ett eget företag där inkomsterna tillsammans är mer än taket för den ersättning som du har ansökt om så beräknas din SGI i första hand på lönen från din anställning.
Du måste skydda din SGI för att behålla den
Om du slutar jobba och inte längre har en inkomst kan du förlora din SGI. Det betyder att du inte har rätt till ersättning om du till exempel blir sjuk eller vabbar. Men det finns olika sätt att skydda din SGI om du inte jobbar och har en inkomst, eller om du jobbar mindre.
Skyddad SGI betyder att du har kvar SGI på samma nivå som tidigare trots att din situation har ändrats.
Så här skyddar du din SGI
Det är viktigt att det inte finns några glapp mellan ditt jobb och hur du skyddar din SGI. Hur du skyddar din SGI beror på vilken situation du befinner dig i.
Svara på enkäten och berätta vad du tycker om informationen; saknar du något, var nånting extra klurigt att förstå eller tycker du att informationen var bra?