Försäkringskassans logotyp
Logga in
Tänk på att...

Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

SGI – när ersättning baseras på din inkomst

Sjukpenninggrundande inkomst (SGI) är ett belopp som används för att beräkna hur mycket pengar du kan få om du till exempel blir sjuk eller ska vara föräldraledig. Vilken SGI du får beror på hur mycket du tjänar.

Så får du en SGI

Försäkringskassan räknar ut din SGI efter att du ansökt om ersättning.

För att ha rätt till en SGI ska du

  • tjäna minst 13 700 kronor per år
  • ha ett jobb som ska pågå i minst 6 månader i följd, eller ha perioder av jobb som återkommer varje år.

Om du har en enskild firma eller handelsbolag ska du själv jobba i företaget och om du har ett aktiebolag ska du jobba i aktiebolaget och ta ut lön.

Säsongsarbeten, tillfälliga anställningar och gig–arbeten

Även du som jobbar på korta eller tillfälliga jobb kan ha rätt till en SGI. Det viktiga är att det är regelbundet, det vill säga att du jobbar någon gång under varje månad i minst sex månader eller att du exempelvis jobbar varje sommar eller vinter.

Då kan du inte få en SGI

SGI beräknas på inkomster från jobb. Om du inte har en inkomst eller har tjänat mindre än 13 700 kronor på ett år så har du därför inte rätt till en SGI. Det betyder att du inte har rätt till ersättning från Försäkringskassan om du till exempel blir sjuk.

Vi räknar ut din SGI när du ansökt om ersättning

När vi räknar ut din SGI tittar vi på vilken inkomst och arbetstid du fyllt i ansökan och stämmer av dina uppgifter med Skatteverket. Om vi undrar något hör vi av oss.

Vi meddelar dig när vi har beslutat om din SGI.

Inkomster som räknas in i din SGI

Din SGI beräknas på de inkomster du har under ett år och din årsarbetstid. Det är bara inkomster som du får när du jobbar som kan räknas med i SGI:n.

Vad som räknas som inkomst och hur det påverkar beräkningen av din SGI beror på om du till exempel är anställd eller driver eget företag.

 

Exempel på inkomster som du ska räkna med:

  • din lön före skatt
  • ob-tillägg
  • övertidsersättning
  • provision.

Exempel på inkomster som du inte ska räkna med:

  • sjukpenning, föräldrapenning eller annan dagersättning
  • studiestöd
  • arbetslöshetsersättning
  • pension
  • ränteinkomster från privat sparande
  • skattepliktiga förmåner, till exempel värdet av fri bil eller kost och logi
  • kostnadsersättningar, till exempel traktamenten
  • avgångsvederlag.

Du som har flera deltidstjänster räknar ihop och fyller i din totala inkomst.

Du som både är anställd hos en annan arbetsgivare och jobbar i ditt eget aktiebolag räknar ihop och fyller i dina totala inkomster från både anställningen och företaget.

 

Som inkomst i ditt företag menar vi företagets resultat före skatt, men efter avdrag för till exempel kostnader, avgifter och eventuella avsättningar till periodiseringsfonder.

Det här kan påverka din SGI

Om dina inkomster från företaget har ökat stadigt varje år kan vi ta hänsyn till det när vi räknar ut din SGI. Vi tar även hänsyn till om dina inkomster har minskat varje år.

Om dina inkomster från företaget har varierat under de senaste åren kan din SGI i stället bli ett genomsnitt av de tidigare inkomsterna.

Din SGI kan bli högre eller lägre beroende på om du

  • har tagit ut eller satt in pengar i periodiseringsfonder eller expansionsfonder, observera att detta kan påverka egenavgifterna
  • har ett outnyttjat underskott
  • tagit ut eller satt in pengar från ett skogs-, skogsskade-, eller upphovsmannakonto.

 

Du som både är anställd och har ett eget företag kallas för kombinatör. Du behöver fylla i dina inkomster från både anställningen och vad du förväntas få för inkomst i företaget. Vi slår ihop dina inkomster när vi beräknar din SGI.

Vilka inkomster som räknas från din anställning hittar du under rubriken Du som har en anställning eller som driver ett aktiebolag.

Vilka inkomster som räknas från ditt företag hittar du under rubriken Du som har enskild firma eller handelsbolag.

 

Om du har jobbat och nu ska studera är din SGI skyddad under studietiden så länge det inte finns ett glapp mellan jobbperioden och dina studier, se mer under rubriken Så här skyddar du din SGI. När du studerar är din SGI 0 kronor men när du har avslutat dina studier får du tillbaka din tidigare SGI. Din SGI är skyddad även under sommaruppehållet om du fortsätter studera nästa termin.

Om du ska vara föräldraledig under studierna kan föräldrapenningen beräknas på den SGI du hade när du jobbade. Du kan däremot inte få ersättning för vab eller sjukpenning under studietiden.

Om du däremot jobbar deltid samtidigt som du studerar får du en ny SGI som gäller för studieperioden. Det innebär att du kan få ersättning för sjukpenning eller vab och att ersättningen då beräknas utifrån din studietids‑SGI. Även om du har en lägre SGI under studietiden så får du tillbaka din tidigare SGI när du avslutar dina studier.

Om du i stället fortsätter jobba i samma omfattning som tidigare samtidigt som du studerar, behåller du samma SGI som du hade.

 

Du kan ha fortsatt rätt till en SGI om du har haft inkomster från jobb och du skyddar din SGI direkt när din anställning upphör, se mer under rubriken Skydda din SGI om du slutar jobba eller jobbar mindre.

Det är viktigt att det inte finns några glapp i tiden där du varken har jobbat eller skyddat din SGI. Om det gör det, är det inte säkert att din SGI är skyddad. Exempel på ett scenario där du har skyddat din SGI:

  1. Du går ut gymnasiet.
  2. Du börjar jobba i en butik där lönen ger dig rätt till en SGI.
  3. Du blir uppsagd.
  4. Du anmäler dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen dagen efter du slutat jobba.

Skydda din SGI om du får ett tillfälligt jobb

Du kan ta ett tillfälligt jobb i samma omfattning som du tidigare har jobbat. Om jobbet är kortare än 6 månader så ligger det inte till grund för en ny SGI. Därför måste du söka jobb igen genom Arbetsförmedlingen när jobbet tar slut för att fortsätta skydda din SGI.

Exempel på uträkning av din SGI

Din månadslön är 30 000 kronor. Du får traktamente på 3000 kronor varje månad. Traktamente ska inte räknas med i årsinkomsten som du lämnar till oss.

Den årsinkomst du ska fylla i när du ansöker är: 30 000 kronor/månad x 12 = 360 000 kronor.

Hur mycket du får i ersättning beror på vilken ersättning du har ansökt om och på vilken nivå du är till exempel sjukskriven eller föräldraledig.

I Räkna på föräldrapenning kan du enkelt och snabbt se ungefär hur mycket du kan få i föräldrapenning.

Räkna på föräldrapenning

I Ersättningskollen kan du se ungefär hur mycket du kan få i sjukpenning och andra ersättningar om du blir sjuk eller skadar dig.

Ersättningskollen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du har varierande eller oregelbundna inkomster

Om du inte har samma lön varje månad kan du räkna ut en genomsnittlig årsinkomst. Det kan till exempel vara om du jobbar i olika omfattning per månad eller om du har flera olika deltidsanställningar.

Räkna ihop lönen för de senaste 6 månaderna och ta summan gånger 2 så får du ut hur mycket du i genomsnitt beräknas tjäna på 12 månader, en genomsnittlig årsinkomst.

Exempel:

Månad 1: 21 000 kronor

Månad 2: 25 000 kronor

Månad 3: 20 000 kronor

Månad 4: 19 000 kronor

Månad 5: 27 000 kronor

Månad 6: 22 000 kronor

Summa för 6 månader: 137 000 kronor

Summan 137 000 gånger 2 blir 274 000 kronor. Din genomsnittliga årsinkomst blir i det här exemplet 274 000 kronor.

Om du har ett nystartat företag

Om ditt företag är nystartat, det vill säga att det startades och registrerades för som mest 36 månader sedan, har du kanske inte hunnit ta ut lön eller fått lönsamhet ännu. Då kan du ha rätt till ett så kallat uppbyggnadsskede. Det innebär att du får minst samma SGI och minst lika mycket i ersättning som en anställd med samma arbetsuppgifter skulle ha haft.

Det är Försäkringskassan som avgör om du har rätt till ett uppbyggnadsskede. Vi utreder bland annat om du har börjat jobba i ditt företag.

Det finns en begränsning för hur hög SGI du kan få

Enkelt beskrivet är din SGI samma belopp som din årslön, det vill säga din månadslön gånger 12. Men det finns en begränsning för hur hög SGI du kan ha, ett så kallat tak. Hur högt taket är ändras varje år och beslutas av regeringen.

Det du tjänar över taket räknas inte med i din SGI. Då blir det istället takets belopp som blir din SGI.

Aktuella belopp

Om du både har en anställning och ett eget företag där inkomsterna tillsammans är mer än taket för den ersättning som du har ansökt om så beräknas din SGI i första hand på lönen från din anställning.

Du måste skydda din SGI för att behålla den

Om du slutar jobba och inte längre har en inkomst kan du förlora din SGI. Det betyder att du inte har rätt till ersättning om du till exempel blir sjuk eller vabbar. Men det finns olika sätt att skydda din SGI om du inte jobbar och har en inkomst, eller om du jobbar mindre.

Skyddad SGI betyder att du har kvar SGI på samma nivå som tidigare trots att din situation har ändrats.

Så här skyddar du din SGI

Det är viktigt att det inte finns några glapp mellan ditt jobb och hur du skyddar din SGI. Hur du skyddar din SGI beror på vilken situation du befinner dig i.

 

Om du blir arbetslös, från en anställning eller slutar jobba i ditt aktiebolag, är det viktigt att du redan första dagen anmäler dig på Arbetsförmedlingen som arbetssökande. För att behålla din SGI måste du aktivt söka jobb. Din SGI är också skyddad om du:

  • månadsvis får ekonomisk ersättning genom ett trygghetsavtal för att till exempel studera, göra praktik eller för att starta eget företag.
  • deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program och får aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning.

Du som både har en anställning och driver eget företag

Om du också har en enskild firma gäller särskilda regler. Läs mer under rubriken När du som kombinatör avvecklar ditt företag eller blir arbetslös.

 

Du kan bara skydda din SGI om du pausar eller avvecklar ditt företag helt. Med det menas att du antingen avregistrerar företaget på Skatteverket eller att din verksamhet är vilande. Om verksamheten är vilande får du inte jobba i ditt företag; alla dina uppdrag ska vara avslutade och du ska inte ha några kommande uppdrag.

Du skyddar SGI:n genom att anmäla dig på Arbetsförmedlingen som arbetssökande redan första dagen som du är arbetslös. För att behålla din SGI måste du aktivt söka jobb.

Din SGI är också skyddad om du:

  • månadsvis får ekonomisk ersättning genom ett trygghetsavtal för att till exempel studera eller göra praktik.
  • deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program och får aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning.

Du som både driver eget företag och har en anställning

Om du också har en anställning gäller särskilda regler. Läs mer under rubriken När du som kombinatör avvecklar ditt företag eller blir arbetslös.

 

Du som både har en anställning och driver ett eget företag, så kallad kombinatör, omfattas av särskilda regler. Reglerna innebär att om du avslutar din anställning men fortsätter jobba i ditt företag, beräknas din SGI helt utifrån inkomsten i företaget. Det gäller oavsett om du jobbar regelbundet i ditt företag eller bara någon gång ibland. Om du har kvar ditt företag kan du alltså inte skydda den del av din SGI som räknats utifrån anställning. Det beror på att du som är egenföretagare inte kan betraktas som delvis arbetslös.

Om du i stället avvecklar ditt företag helt kan du skydda din SGI. Du behöver i så fall anmäla dig på Arbetsförmedlingen som arbetssökande redan första dagen som du är arbetslös. För att behålla din SGI måste du aktivt söka jobb. Det gäller även om du fortsätter att jobba i anställningen.

Helt arbetslös

Om du blir helt arbetslös från både anställning och företaget måste du söka jobb som motsvarar hela din tidigare arbetstid.

Din SGI är också skyddad om du:

  • månadsvis får ekonomisk ersättning genom ett trygghetsavtal för att till exempel studera eller göra praktik.
  • deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program och får aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning.

 

Om du är sjuk och får sjuklön eller sjukpenning är din SGI skyddad.

 

Du som är gravid har rätt att gå ner i arbetstid, sluta jobba eller avbryta ditt arbetssökande helt under de sista sex månaderna av din graviditet, utan att din SGI sänks.

 

När ditt barn är under 1 år

Om du är helt eller delvis föräldraledig och tar hand om ditt barn är din SGI skyddad, oavsett om du tar ut föräldrapenning eller inte.

När ditt barn fyller 1 år

Om du är helt föräldraledig från ditt jobb eller från att söka jobb kan du skydda din SGI genom att ta ut minst fem hela föräldrapenningdagar per vecka. Det gäller även om helgdagar inträffar under veckodagar. Om du inte tar ut fem hela föräldrapenningdagar per vecka så förlorar du din SGI helt, eftersom du inte har någon inkomst.

Om du jobbar deltid, men mindre än innan du var föräldraledig, kan du skydda din SGI genom att ta ut föräldrapenning för den tid du inte jobbar. Tillsammans ska det motsvara omfattningen på den SGI du har.

Exempel på hur du skyddar din SGI:

  • Om din SGI motsvarar heltid och du minskar din arbetstid med hälften från heltid till halvtid, måste du ta ut minst två och en halv dagar med föräldrapenning per vecka.
  • Om din SGI motsvarar heltid och du minskar din arbetstid med en fjärdedel från heltid till 75 procent, måste du ta ut en och en fjärdedels dagar med föräldrapenning per vecka.
  • Om din SGI motsvarar halvtid och du minskar din arbetstid med hälften från 50 procent till 25 procent, måste du ta ut minst två och en halv dagar med föräldrapenning per vecka.

Om du jobbar deltid men inte tar ut föräldrapenning för resten av tiden, kommer din SGI att räknas om och utifrån din aktuella inkomst.

Om du har semester

Du kan inte ta ut föräldrapenning samtidigt som du har semester. Om du avbryter din föräldraledighet med en semesterperiod är det jämförbart med att jobba. Tänk på att den ersättning du får för din semester från din arbetsgivare ska motsvara den arbetsomfattning du hade före föräldraledigheten.

 

Din SGI är skyddad under studietiden om du gör något av det här:

  • Du studerar och får studiestöd från CSN under hela studietiden. Det räcker att du får bidragsdelen.
  • Du studerar på en studiestödsberättigande utbildning på minst halvtid utan studiestöd från CSN.
  • Du studerar inom ditt yrkesområde. Du behöver inte få något studiestöd från CSN.
  • Du studerar och får studiestartsstöd eller utbildningsbidrag för kompletterande pedagogisk examen.
  • Du går en militär utbildning som rekryt inom Försvarsmakten.

Du som studerar och ska få barn

Om du avbryter dina studier för att få barn så behöver du skydda din SGI redan från första dagen och fram tills barnet föds. Det gäller oavsett om det bara är två dagar eller två månader mellan sista studiedagen och dagen när barnet föds. Exempel på hur du skyddar din SGI:

  • Du jobbar.
  • Du anmäler dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och aktivt söker jobb.
  • Du tar ut minst fem dagar med föräldrapenning i veckan. Du kan ta ut föräldrapenning tidigast 60 dagar innan barnet föds.

Om du avslutar studierna och inte har ett jobb

För att din tidigare SGI ska vara skyddad även efter att du avslutat dina studier, är det viktigt att du anmäler dig på Arbetsförmedlingen den första dagen efter att studierna är avslutade.

Om du blir sjuk

Om du är sjuk, har sjukanmält dig till Försäkringskassan och har fått behålla ditt studiestöd, så är din SGI skyddad.

Hjälp oss att göra informationen om SGI bättre

Svara på enkäten och berätta vad du tycker om informationen; saknar du något, var nånting extra klurigt att förstå eller tycker du att informationen var bra?

Senast uppdaterad