Graviditetspenning
Du som är gravid kan ha rätt till graviditetspenning. Det gäller om du har ett fysiskt ansträngande arbete, eller om det finns risker i arbetsmiljön och din arbetsgivare inte kan omplacera dig till andra arbetsuppgifter.
Vem kan få graviditetspenning?
Du kan ha rätt till graviditetspenning om du är gravid och
- har ett arbete i Sverige som du inte kan utföra, antingen för att det är fysiskt ansträngande eller för att det finns risker i arbetsmiljön
- inte kan bli omplacerad av din arbetsgivare till ett lättare eller mindre riskfyllt arbete
- har en sjukpenninggrundande inkomst (SGI).
Om du har rätt till graviditetspenning på grund av ett fysiskt ansträngande arbete, så kan du få det tidigast från och med den 60:e dagen före beräknad förlossning,
Om du har blivit förbjuden av din arbetsgivare att fortsätta ditt arbete, på grund av risker i arbetsmiljön, kan du få graviditetspenning från och med den dagen förbudet började gälla. Därför är det viktigt att du ansöker så snart du vet att arbetsgivaren förbjuder dig att arbeta. Du kan läsa mer om dina rättigheter och din arbetsgivares ansvar på Arbetsmiljöverkets webbplats.
Graviditet och amning (av.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Oavsett av vilken anledning du får graviditetspenning, kan du som längst få den fram till och med 11:e dagen före beräknad förlossning. Därefter har du möjlighet att ansöka om föräldrapenning. Du kan få graviditetspenning på 25 procent, 50 procent, 75 procent eller 100 procent.
Om du inte har rätt till graviditetspenning har du möjlighet att ansöka om föräldrapenning från den 60:e dagen innan beräknad förlossning.
Hur mycket pengar kan jag få?
Du får knappt 80 procent av din lön, men högst 914 kronor per dag. Ersättningen betalas ut för varje dag i veckan, inte bara de dagar du skulle ha arbetat.
Så ansöker du om graviditetspenning
Svara på enkäten och berätta vad du tycker om webbplatsen.
Till enkäten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Frågor och svar
-
Riskfyllt arbete kan till exempel vara arbetsuppgifter eller miljöer där du kommer i kontakt med ämnen som kan skada din hälsa eller ditt barn. Det kan även vara ett arbete där du riskerar att utsättas för hot eller våld.
Det är din arbetsgivares ansvarar att bedöma om du kan fortsätta arbeta eller inte.
Din arbetsgivare kan förbjuda dig att arbeta om hen inte kan omplacera dig, anpassa eller ge dig andra arbetsuppgifter.
-
Ett fysiskt ansträngande arbete kan till exempel vara ett arbete som innebär tunga lyft, svåra rörelser eller monotona rörelser som ger ensidig belastning.
-
Ja, om du skulle ha arbetat under den period du ansöker om graviditetspenning.
-
Utgå från din beräknade förlossningsdag.
Exempel:
Ditt beräknade förlossningsdatum är den 1 juni.
Du räknar 60 dagar tillbaka. Du kan få graviditetspenning från och med den 2 april.
-
Ja, om du kan styrka riskerna. Som egenföretagare ansvarar du själv för din arbetsmiljö. För att få graviditetspenning på grund av risker i din arbetsmiljö ska du styrka riskerna genom att skicka in ett särskilt läkarutlåtande från en arbetsmiljöspecialist.
En arbetsmiljöspecialist kan vara en läkare med specialistbevis i yrkesmedicin, yrkes- och miljömedicin, arbets- och miljömedicin eller företagsvård. Det kan också vara en yrkeshygieniker som arbetar på en arbets- eller miljömedicinsk klinik.
-
Du är i regel försäkrad i Sverige om du bor och arbetar här. Om du bor eller arbetar i olika länder kan det finnas undantag, liksom om du nyligen flyttat hit.
-
Ja, du kan behålla din graviditetspenning när du vistas inom EU/EES-området eller Schweiz. Om du åker till ett land utanför EU/EES-området eller Schweiz måste du begära ett medgivande från Försäkringskassan innan du åker. Du ansöker på Mina sidor.
Om du inte kan använda Mina sidor kan du ansöka på blankett:
7430 Begär medgivande för ersättning vid utlandsvistelse Pdf, 132 kB.
-
Om din arbetsgivare gör en ny riskbedömning som innebär att du inte längre är förbjuden att arbeta från ett visst datum kan det påverka din graviditetspenning. Försäkringskassan behöver i en sådan situation bli informerad om de ändrade förutsättningarna. Du kommer då att få ett nytt beslut.
-
För att kunna få graviditetspenning så måste du ha ett arbete som du behöver avstå ifrån. Det är din arbetsgivare som ska bedöma om det finns risker i arbetsmiljön.
Du har möjlighet att ansöka om föräldrapenning från den 60:e dagen innan beräknad förlossning.
-
För att kunna få graviditetspenning så måste du ha ett arbete som du behöver avstå ifrån. Det är din arbetsgivare som ska bedöma om det finns risker i arbetsmiljön.
Du har möjlighet att ansöka om föräldrapenning från den 60:e dagen innan beräknad förlossning.