Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Arbeta i Sverige

Här kan du läsa om vad som gäller för dig som arbetar i Sverige och bor i ett annat land.

Anmäl dig till Försäkringskassan

Alla som ska arbeta i Sverige men inte är folkbokförda här ska anmäla sig till Försäkringskassan. Det gäller även dig som är svensk medborgare och flyttar tillbaka till Sverige efter en tid utomlands. När du har anmält till oss utreder vi om du ska vara försäkrad i Sverige eller i ett annat land. Att vara försäkrad i Sverige innebär att du kan få ersättning från Försäkringskassan om du till exempel blir sjuk.

Du anmäler på Mina sidor. 

Anmäl på den här blanketten:

5456 Uppgifter vid flytt till eller arbete i Sverige Om du ska bo i Sverige i minst ett år, ska du folkbokföra dig hos Skatteverket.

  

Du som arbetar i Sverige är oftast försäkrad här. Det gäller även om du bor i ett annat land inom EU/EES eller i Schweiz. Det innebär att du kan ha rätt till ett svenskt EU-kort, och att du kan få ett intyg E106 (S1) som ger vård i ditt hemland. För att få vård i Sverige behöver du ett intyg om rätt till vård i Sverige. Du ansöker om EU-kortet och de båda intygen i samma tjänst på Mina sidor.

Om du inte kan använda Mina sidor kan du anmäla på den här blanketten.

5435 Ansök om S1, E106, E109, E121 och intyg om rätt till vård i Sverige

Du har rätt till tandvård i Sverige och behöver inget intyg för att få det.      

Statligt tandvårdsstöd

Din familj kan ha rätt till vård

Dina familjemedlemmar som inte arbetar i hemlandet kan ha rätt till vård till vanlig patientavgift både i hemlandet och i Sverige när du arbetar i Sverige. Kontakta motsvarigheten till Försäkringskassan i ditt hemland för att ta reda på vad som gäller för dina familjemedlemmar.

 

När du är utsänd till Sverige och arbetar här för en arbetsgivare från ett annat land, är du oftast försäkrad i det andra landet.

Om du är utsänd från ett land inom EU/EES eller Schweiz

Du eller din arbetsgivare ska ansöka om intyg A1. Intyg A1 visar i vilket land du är försäkrad och i vilket land du eller din arbetsgivare ska betala sociala avgifter. Kontakta motsvarigheten till Försäkringskassan i ditt hemland för att få intyget.

Om du är utsänd från ett land utanför EU/EES eller Schweiz

Du ska kontakta motsvarigheten till Försäkringskassan i det land som du är utsänd från för att ansöka om ett intyg om tillämplig lagstiftning. Det gäller för följande länder som Försäkringskassan har avtal med:

Australien
Bosnien-Hercegovina
Chile
Indien
Israel
Kanada
Kap Verde
Marocko
Québec
Serbien
Sydkorea
Turkiet
USA.

 

Om du bor i ett land, men arbetar i ett annat land inom Norden, är du försäkrad i det land där du arbetar. Det innebär att du kan få ersättning från det landet om du till exempel blir sjuk.

Du som arbetar i Sverige och bor i ett annat nordiskt land är försäkrad i Sverige och kan därmed få ersättningar från Försäkringskassan. Om du ansöker om en ersättning som rör ditt barn måste ditt barn ha ett svenskt samordningsnummer från Skatteverket. Om du behöver vård ska du visa upp ett intyg om rätt till vårdförmåner i Sverige. Du ansöker om intyget på Mina sidor.

Om du inte kan använda Mina sidor kan du anmäla på den här blanketten:

5435 Ansök om S1, E106, E109, E121 och intyg om rätt till vård i Sverige

Webbplatser om gränsarbete

På de här tre webbplatserna finns information om att gränsarbeta i Sverige, Danmark, Norge och Finland.

Øresunddirekt (Sverige-Danmark)

Øresunddirekt (oresunddirekt.se) öppnas i nytt fönster

Grensetjänsten (Sverige-Norge)

Grensetjänsten (grensetjansten.com) öppnas i nytt fönster

Nordkalottens Gränstjänst (Sverige, Finland och Norge)

Nordkalottens Gränstjänst (granstjanst.se) öppnas i nytt fönster

 

Om du ska arbeta i Sverige och andra länder inom EU/EES eller i Schweiz, ska du anmäla det till motsvarigheten till Försäkringskassan i det land där du bor. Det ska du göra för att kunna få vård och ersättning och för att du eller din arbetsgivare ska betala sociala avgifter i rätt land.

Din familj kan ha rätt till vård

Dina familjemedlemmar som inte arbetar i hemlandet kan ha rätt till vård till vanlig patientavgift både i hemlandet och i Sverige när du arbetar i Sverige. Kontakta motsvarigheten till Försäkringskassan i ditt hemland för att ta reda på vad som gäller där.

 

Vanliga frågor

Ja, du kan genomgå rehabiliteringen i det land du bor i, även om du får sjukpenningen från det land du arbetar i. Prata med din handläggare för att få veta mer.

Huvudregeln är att du är försäkrad för föräldrapenning och barnbidrag i det land du arbetar. Så om du arbetar i Sverige kan du har rätt till ersättning från Försäkringskassan.

Relaterade länkar

Samlad myndighetsinformation om arbete i Sverige