Betala tillbaka bostadsbidrag
Du behöver betala tillbaka bostadsbidrag om du har haft högre inkomster än det du skrev i din ansökan. Försäkringskassan får uppgift om din inkomst från Skatteverket.
Om du ska betala tillbaka bostadsbidrag
Om du behöver betala tillbaka bostadsbidrag
2 minuterDen här filmen handlar om vad du behöver göra om du fått ett beslut om att betala tillbaka ditt bostadsbidrag till Försäkringskassan.
Kontrollera att alla uppgifter stämmer
Om Skatteverkets inkomstuppgifter stämmer behöver du inte göra någonting. Du kommer att få ett beslut, där står när du senast måste betala.
Om inkomstuppgifterna från Skatteverket inte stämmer ska du vända dig dit. Om de ändrar uppgifterna så får vi veta det och ändrar ditt beslut om bostadsbidrag.
Om du tycker att uppgifterna från CSN inte stämmer ska du vända dig dit för att få ett
underlag som visar de rätta uppgifterna. Underlaget skickar du sedan till Försäkringskassan.
Belopp under 1 200 kronor
Du behöver inte betala tillbaka om beloppet är mindre än 1 200 kronor. Samma gräns gäller för den som fått för lite bostadsbidrag, då belopp under 1 200 kronor inte ger rätt till någon extra utbetalning.
Om du inte betalar i tid
Om du inte betalar senast på förfallodagen får du en betalningspåminnelse. Om du fortfarande inte betalar eller ansöker om en avbetalningsplan, så lämnar vi skulden till Kronofogden.
Du kan få dela upp betalningen
När du har fått ett beslut om att betala tillbaka ser du vilket datum du senast ska betala. Om du inte kan betala hela beloppet på en gång kan du få dela upp betalningen, men du måste betala tillbaka hela skulden inom tolv månader.
Som regel måste du betala tillbaka
Om det finns särskilda skäl kan Försäkringskassan i vissa undantagsfall besluta att du inte behöver betala tillbaka för mycket utbetalt bostadsbidrag. Det kan bara bli aktuellt om följande tre villkor är uppfyllda:
- Alla uppgifter i din ansökan var korrekta.
- Du anmälde högre inkomst under det år som du fick bostadsbidraget, eller det kan anses ursäktligt att du inte gjorde det.
- Du saknar möjlighet att betala tillbaka under en längre tid framöver.
Frågor och svar
-
Nej.
-
Ja. Du kan se i Räkna på bostadsbidrag om du har rätt till bostadsbidrag och hur mycket pengar du kan få.
-
Kom ihåg att höra av dig till oss om dina inkomster eller boendekostnader har förändrats sedan du gjorde din ansökan. Då kan vi justera dina utbetalningar nu.
-
Om du har betalat tillbaka studiemedel efter 2014 så behöver vi ett underlag från CSN som visar det. Studiemedel avser bidraget, inte lån.
-
Om uppgiften om din förmögenhet inte är korrekt ska du skicka in ett underlag till Försäkringskassan som visar hur stor din förmögenhet var den 31 december aktuellt år.
Skriv ditt personnummer och ”Avstämning BOB” på underlaget och skicka det till:
Försäkringskassans Inläsningscentral
839 88 Östersund -
Du hittar information om din skuld och dina inbetalningar på Mina Sidor.
-
Nej, skulden ska vara betald inom tolv månader. Så storleken på månadsbeloppet beror på hur stor skulden är.
-
Ja, men förutsättningen är att skulden blir slutbetald inom ett år. Du kan när som helst slutbetala din skuld eller göra en extra inbetalning.
-
Du måste säga upp avbetalningsplanen och ansöka om en ny plan där båda skulderna ingår. Storleken på månadsbeloppet blir därför högre om du lägger till en ny skuld.
-
Ja, du får betala ränta. Om du ansöker om en avbetalningsplan före förfallodagen slipper du betala uppläggningsavgift för avbetalningsplanen.
Du kan antingen betala genom avdrag på en ersättning som du får från Försäkringskassan eller med en avi. För varje avi tillkommer en administrativ avgift på 15 kronor. Om du inte betalar in i tid så skickar vi en påminnelse. Då tillkommer en påminnelseavgift på 60 kronor.
-
Om du är ansluten till tjänsten Mina meddelanden skickas ditt inbetalningskort till din digitala brevlåda, annars kommer det hem till dig med papperspost.