Tandvårdsstöd
I Sverige finns ett statligt tandvårdsstöd som minskar dina kostnader när du går till tandläkaren. Stödet består av två olika bidrag samt ett högkostnadsskydd.
Vad är statligt tandvårdsstöd?
Det statliga tandvårdsstödet består av ett allmänt och ett särskilt tandvårdsbidrag samt ett högkostnadsskydd. Din tandläkare eller tandhygienist ger dig stödet genom att dra av en summa från priset på din undersökning eller behandling.
För att du ska få tandvårdsstöd måste din tandläkare eller tandhygienist vara ansluten till det statliga tandvårdssystemet, ett system som Försäkringskassan ansvarar för. Det är alltså Försäkringskassan som betalar ut stödet till din tandläkare eller tandhygienist. Det kommer dig till del då du får en lägre kostnad när du ska betala för ditt besök. Folktandvården och merparten av de privata tandläkarna är anslutna till systemet, men inte alla. Om du är osäker kan du fråga din tandläkare innan besöket. Din tandläkare eller tandhygienist kan också informera dig om vilken slags tandvård som ger rätt till tandvårdsstöd.
Det händer att vi på Försäkringskassan kräver tillbaka pengar som vi har betalat ut till en tandläkare eller tandhygienist. Men hen har aldrig rätt att kräva att du som patient ska betala tillbaka ditt tandvårdsstöd. Tandläkaren eller tandhygienisten ansvarar för att bedöma om du kan få tandvårdsstöd för en åtgärd. Om du, enligt Försäkringskassan, inte hade rätt till stödet, är det tandläkaren eller tandhygienisten som blir återbetalningsskyldig.
I flikarna nedan kan du läsa mer om vilka stöd som finns.
Eriks berättelse
När Erik satt vid frukostbordet och tog en tugga av en skiva knäckebröd kände han plötsligt att han bitit sönder en tand. "Jag måste ringa tandläkaren. Det här blir nog dyrt" tänkte Erik.
Regionernas tandvårdsstöd
Du som har vissa sjukdomar, funktionsnedsättningar eller ett stort behov av vård och omsorg kan få tandvårdsstöd från din region.
Särskilda regler för asylsökande och papperslösa
För dig som är asylsökande eller papperslös gäller särskilda regler. Fram till det år du fyller 18 år har du rätt till avgiftsfri tandvård. Därefter kan du få sådan tandvård som inte kan vänta till en kostnad av högst 50 kronor per besök.
Frågor och svar
-
Du är försäkrad i Sverige om du bor eller arbetar här.
Men det finns några undantag från den regeln. Du kan arbeta i ett annat land och ändå vara försäkrad i Sverige. Det finns också tillfällen när du kan arbeta i Sverige men vara försäkrad i ett annat land.
Ring kundcenter på 0771-524 524 om du vill veta vad som gäller för dig som
- arbetar som sjöman
- är utsänd av en svensk arbetsgivare till ett annat land eller är utsänd av en utländsk arbetsgivare till Sverige
- är diplomat
- arbetar i två eller flera länder
- är offentligt anställd av en förvaltning som tillhör Sverige men arbetar i ett annat land.
-
Du ska fylla i och lämna in blanketten Uppgifter vid flytt till eller arbete i Sverige som vi skickar till dig.
Tillsammans med blanketten ska du lämna in de underlag som anges på blanketten. När vi har fått blanketten och underlagen utreder vi om du är försäkrad. Om du är försäkrad, så har du rätt till det statliga tandvårdsstödet.
Om din tandläkare eller tandhygienist är osäker på om du kommer att bli försäkrad i Sverige, ska hen ändå rapportera den behandling du fått till Försäkringskassan.
-
Abonnemangstandvård innebär att du ingår ett avtal hos din tandläkare eller tandhygienist om att få tandvård till ett fast pris under tre år. Vissa tandläkare kallar det för frisktandvårdsavtal.
Ett abonnemangsavtal för tandvård ska omfatta minst följande:
- undersökningar och utredningar
- hälsofrämjande insatser
- behandling av sjukdoms- och smärttillstånd
- reparativ vård.
Du kan använda det allmänna och det särskilda tandvårdsbidraget som en delbetalning av ett avtal om abonnemangstandvård. Du kan däremot inte få ersättning från högkostnadsskyddet för tandvård som ingår i ditt abonnemangsavtal.
-
En del av dina kostnader för tandvård kan täckas av högkostnadsskyddet. Det gäller kostnader för mer än sammanlagt 3 000 kronor under ett år enligt statens referenspriser eller tandläkarens priser. Högkostnadsskyddet beräknas utifrån det pris som är lägst: referenspriset eller tandläkarens pris. Därför får du betala mellanskillnaden om din tandläkares pris är högre än referenspriset.
Exempel:
En behandling består av åtgärder som sammanlagt har ett referenspris på 20 000 kronor. Tandläkaren tar ut samma pris som referenspriset. Du behöver då först betala 3 000 kronor för att komma upp till högkostnadsskyddets första nivå.
Av kostnaderna mellan 3 000 och 15 000 kronor, det vill säga 12 000 kronor, betalar du sedan 50 procent. Det blir 6 000 kronor. Av de kostnader som överstiger 15 000 kronor, det vill säga 5 000 kronor, betalar du 15 procent. Det blir 750 kronor.
Du betalar därmed totalt 9 750 kronor (3 000 + 6 000 + 750). Du har då fått 10 250 kronor (20 000 – 9 750) i tandvårdsersättning från högkostnadsskyddet för den utförda tandvården.
-
Du har rätt att få ett kvitto och ett undersökningsprotokoll.
På kvittot ska det stå vad varje åtgärd kostar och vad referenspriset är, så att du lätt kan jämföra dessa. Det ska också stå om du har fått ersättning för en del av kostnaderna från högkostnadsskyddet eller om du använt tandvårdsbidraget.
Om behandlingen har omfattat tandtekniskt arbete ska du tillsammans med kvittot få en kopia av det underlag som tandläkaren har fått från det tandtekniska laboratoriet. Kostnaden för det tandtekniska arbetet ska stå på underlaget.
Efter varje undersökning ska du få ett protokoll av tandläkaren eller tandhygienisten direkt efter undersökningen. Med undersökning menas undersökningar och utredningar som omfattar en allmän bedömning av dina tänder. Det gäller alltså inte vid undersökning av enstaka tänder eller ett enstaka problem, till exempel vid akutbesök.
Undersökningsprotokollet ska innehålla
- allmän information om din tandhälsa
- råd om hur du ska sköta dina tänder
- diagnos för tänder som behöver behandlas.
-
Om du inte är nöjd med den tandvård som du fått eller det pris du fått betala ska du i första hand vända dig till den som har utfört vården. Om ni inte kan komma överens kan du gå vidare med dina klagomål:
För folktandvården, vänd dig till din regions patientnämnd (kan även kallas förtroendenämnd).
För privat tandvård, vänd dig till Privattandvårdsupplysningen som är första kontakten med Privattandläkarnas Förtroendenämnd:
Förtroendenämnd prövar endast tvister mot vårdgivare som är medlem i Privattandläkarna. Det finns förutsättningar som ska vara uppfyllda för att tvisten ska prövas.
Privattandvårdsupplysningen (ptl.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
För privat tandvård bedriven av Praktikertjänst AB, vänd dig till Praktikertjänsts reklamationsnämnd:
Om vårdgivaren saknar försäkring för sina patienter kan du för ersättning vid skador som uppstått under tandvården vända dig till Patientförsäkringsföreningen. Eftersom alla vårdgivare ska vara försäkrade är det ovanligt att vårdgivaren helt saknar försäkring. Kontakta därför alltid först din tandläkare för att få svar på om och var försäkring finns.
Patientförsäkringsföreningen (pff.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du anser dig felbehandlad kan du vända dig till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Inspektionen för vård och omsorg (ivo.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.