Föräldrapenning vid adoption
När du avstår från att jobba för att ta hand om ditt barn kan du få föräldrapenning. Du kan också få föräldrapenning om du är arbetslös och avstår från att söka jobb, eller om du studerar och gör studieuppehåll.
Vem kan få föräldrapenning vid adoption?
Du kan få föräldrapenning om
- du ska adoptera eller har adopterat ett barn
- du avstår från att jobba, söka jobb eller studera för att ta hand om ditt barn
- du är försäkrad i Sverige.
Du är i regel försäkrad i Sverige om du bor och arbetar i landet. Om du bor eller jobbar i olika länder kan det finnas undantag, liksom om du nyligen flyttat till Sverige.
Föräldrapenning till andra än barnets adoptivföräldrar
Föräldrapenning kan dessutom betalas ut till
- den som är gift eller sambo med barnets adoptivförälder
- en särskilt förordnad vårdnadshavare.
Hur många dagar med föräldrapenning får man?
Föräldrapenning kan betalas ut i 480 dagar (cirka 16 månader) för ett barn. I 390 dagar grundas ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå).
De övriga 90 dagarna är ersättningen 180 kronor per dag (dagar på lägstanivå).
Hur mycket pengar kan jag få?
I beräkningsverktyget Räkna på föräldrapenning kan du enkelt och snabbt se ungefär hur mycket du kan få i föräldrapenning.
När kan man ta ut föräldrapenning vid adoption
Du som adopterar barn kan börja ta ut föräldrapenning från och med det datum du får barnet i din vård.
Du kan ta ut föräldrapenning till och med den dag att barnet fyller 12 år eller när barnet slutar i årskurs 5 i grundskolan. Men efter att du har haft barnet i din vård i 4 år kan du bara spara 96 dagar med föräldrapenning för barnet. Om du har tvillingar kan ni spara 132 dagar sammanlagt.
Vid adoption av din makas, makes eller sambos barn (en närståendeadoption) utgår regelverket däremot från barnets faktiska födelsedatum, eller det datum då din maka, make eller sambo fick barnet i sin vård om hen adopterat barnet. Det innebär att från och med 4 år efter det datumet kan ni bara spara 96 dagar sammanlagt.
Kan jag ta ut föräldrapenning bara för dagar jag inte skulle ha jobbat?
Du kan ta ut föräldrapenning på lägstanivå för vilka dagar som helst. För att få föräldrapenning på sjukpenningnivå en arbetsfri dag måste du ta ut föräldrapenning i samma omfattning även för dagar direkt före eller efter dagar du inte skulle ha jobbat.
Så ansöker du om föräldrapenning
I vår e-tjänst kan du planera vilka dagar du vill ansöka om föräldrapenning.
Innan du kan ansöka om föräldrapenning måste du anmäla att du kommer att vara ledig.
Om du ska adoptera ett barn utomlands
Du som ska adoptera ett barn utomlands ska skicka in en kopia av beslutet om medgivande från socialnämnden till Försäkringskassan, innan du reser för att hämta barnet.
Du eller ni som är adoptivföräldrar, behöver bara skicka in beslutet med ditt eller era namn, personnummer och datumet när socialnämnden fattade beslut om medgivande.
Skicka det till:
Försäkringskassans inläsningscentral
839 88 Östersund
Du behöver sedan meddela Försäkringskassan när du får barnet i din vård.
1. Anmäl föräldrapenning
Om du adopterar ett barn utomlands och har skickat in medgivandet från socialnämnden till Försäkringskassan så registrerar vi en anmälan om föräldrapenning när vi tar emot medgivandet.
Om barnet redan har ett personnummer i Sverige ska du anmäla själv, senast samma dag som du vill ha ersättning för:
2. Ansök om föräldrapenning
När anmälan har blivit registrerad kan du använda Försäkringskassans e‑tjänster.
Kom ihåg att ansöka senast 90 dagar efter att du tagit ut den första dagen med föräldrapenning.
Ansök gärna för en så lång period som möjligt.
Hör av dig till kundcenter 0771‑524 524 om du har några frågor.
3. Utbetalning
Information om när föräldrapenning betalas ut:
Utbetalningsdatum och handläggningstider
Om du vill ändra din ansökan
Om du behöver ändra din ansökan ska du göra en ny. Om du gör din nya ansökan med ändringen senaste den 15:e i månaden får du rätt belopp vid nästa utbetalning.
Vad ska man tänka på när det gäller SGI?
Många småbarnsföräldrar väljer att gå ner i arbetstid under och efter föräldraledigheten. Det kan leda till lägre inkomster, vilket kan påverka din sjukpenninggrundande inkomst (SGI).
SGI baseras på din årsinkomst och är det belopp Försäkringskassan använder sig av för att räkna ut hur mycket ersättning du kan få om du blir sjuk, vabbar eller får föräldrapenning. Du kan skydda din SGI på olika sätt beroende på hur gammalt ditt barn är och vad du har för sysselsättning.
Innan du haft barnet i din vård i 1 år
När du haft barnet i din vård i 1 år
SGI‑guiden
Svara på ett par korta frågor och få svar på:
- Hur du får rätt till en SGI.
- Hur den beräknas på dina inkomster.
- Hur din SGI påverkar den ersättning du får.
- Att det är viktigt att skydda din SGI om du slutar arbeta eller arbetar mindre.
Svara på enkäten och berätta vad du tycker om webbplatsen.
Till enkäten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Frågor och svar
-
Om ni är två föräldrar får ni 195 dagar var på sjukpenningnivå och 45 dagar var på lägstanivå. Om du adopterar din makas, makes eller sambos barn (en närståendeadoption) får du ta del av de eventuella dagar som kvarstår på barnet. Ni kan fördela dagarna mellan er genom att föra över dagar till varandra. Men 90 dagar på sjukpenningnivå är reserverade för var och en av er och kan inte föras över.
Den som har fört över föräldrapenningdagar kan också ta tillbaka dagar som det ännu inte betalats ut ersättning för. Logga in på Mina sidor för att föra över och ta tillbaka dagar.
Om du inte kan använda Mina sidor kan du istället skicka in en blankett.
-
Ja, föräldrapenningen kan betalas ut som hel (100 procent), tre fjärdedels (75 procent), halv (50 procent), en fjärdedels (25 procent) eller en åttondels ersättning (12,5 procent). Men du kan inte välja att ta ut föräldrapenning i någon annan omfattning än just dessa.
Det betyder att du till exempel kan jobba 50 procent och ta ut föräldrapenning på 50 procent. Däremot kan du inte jobba 80 procent och ta ut föräldrapenning med 20 procent.
-
Om du är ensamstående och blir så sjuk att du inte kan ta hand om ditt barn, kan en vän eller släkting ta hand om barnet. Hen får då pengar från Försäkringskassan för att ersätta inkomsten som hen går miste om. Det kallas för utvidgad tillfällig föräldrapenning.
- För att få utvidgad tillfällig föräldrapenning ska barnet vara yngre än 3 år.
- Du ska vara ensam vårdnadshavare eller om ni har gemensam vårdnad ska den andra föräldern inte kunna ta hand om barnet för att hen inte bor i Sverige eller själv är för sjuk för att kunna ta hand barnet.
- Inte bo ihop med en annan förälder som det går att avstå föräldrapenningdagar till personen som tar hand om barnet ska vara försäkrad i Sverige och avstå från arbete.
Den som tar hand om barnet får lika som hen skulle ha fått i VAB-ersättning. Hen får lite mindre än 80 procent av sin vanliga inkomst men högst 946 kronor per dag om hen arbetar heltid 5 dagar i veckan.
-
Ja. Om barnet är äldre än 240 dagar (8 månader) kan den andre föräldern ansöka om ersättning för vab. Kan den andre föräldern inte vårda barnet på grund av arbete så kan till exempel en släkting, granne eller vän vabba istället.
Är barnet yngre än 240 dagar kan den andre föräldern ta ut föräldrapenning istället för dig.
Kom ihåg att sjukanmäla dig första sjukdagen om du blir sjuk och inte kan ta hand om ditt barn under föräldraledigheten.
-
Om du har ett pågående föräldrapenningärende kan du anmäla att du har fått en ny inkomst på Mina sidor. Om du inte har ett ärende just nu behöver du inte anmäla alls.
-
Ja det kan du. Men reglerna ser lite olika ut beroende på om du vill använda dagar på lägstanivå eller dagar på sjukpenningnivå.
Du kan alltid ta ut föräldrapenning på lägstanivå
Om du är med barnet på förskolan, eller finns tillgänglig medan barnet är på inskolning, mer än en åttondel (12,5 %) av dagen kan du ta ut en hel dag med föräldrapenning på lägstanivå.
I vissa fall kan du ta ut föräldrapenning på sjukpenningnivå
Huvudregeln är att du bara kan få föräldrapenning för den tiden du har rumslig kontakt med barnet. Alltså att du är i närheten av barnet. Så om du lämnar förskolan under inskolningen kan du inte få föräldrapenning för den tiden.
Exempel:
Om du lämnar barnet på förskola för inskolning i 4 timmar och är tillsammans med barnet resten av dagen kan du bara ta ut halv föräldrapenning på sjukpenningnivå. Det gäller även om du måste finnas tillgänglig för förskolan (exemplet utgår ifrån att du arbetar 8 timmar).Om du är med barnet mer än 75 % av en dag
Om du är med barnet mer än 75 % av en arbetsdag kan du ta ut hel föräldrapenning för den dagen, oavsett om du skolar in barnet på förskola eller inte.
Vi får ofta synpunkter från er om att det blir krångligt i inskolningen eftersom det ibland är så att man måste finnas tillgänglig för förskolan och därför inte kan arbeta samtidigt som man inte får ha rumslig kontakt och därför inte kan få föräldrapenning. Vi håller med om att det kan bli krångligt och har därför fört fram era åsikter till lagstiftaren i vår antikrångelkatalog.
-
Om du meddelar din arbetsgivare minst två månader innan du ska vara föräldraledig så måste arbetsgivaren godkänna din föräldraledighet. På en del arbetsplatser finns det kollektivavtal som gör att du ska anmäla tidigare eller senare. Fråga din arbetsgivare om du vill veta vad som gäller för dig.
-
Ja, det kan du göra. Men du kan bara få föräldrapenning för högst 90 dagar tillbaka i tiden.
-
Om du har varit ledig en månad eller längre har arbetsgivaren rätt att låta dig vänta i högst en månad innan du får börja jobba igen. Det gäller också om du varit ledig kortare tid en månad, men planerat att vara ledig minst en månad.
Om du vill stoppa utbetalningarna av föräldrapenning från Försäkringskassan ska du skicka in en ny ansökan där du bara begär ersättning fram till och med det datumet som du vill ha föräldrapenning för. Det är alltid den senast inkomna ansökan som gäller.
Du kan också ringa kundcenter på 0771‑524 524. Det går bara att stoppa utbetalningarna för dagar som det ännu inte betalats ut någon föräldrapenning för.
-
Ja, din arbetsgivare kan hindra dig från att vara föräldraledig, men inte i de här fallen:
- Om det är du som ska föda barnet har du rätt att vara helt ledig från ditt arbete i samband med att du föder barnet. Du har rätt till det under en sammanhängande period av minst sju veckor före den beräknade förlossningen och sju veckor efter förlossningen.
- Fram till att barnet är 18 månader har du rätt att vara helt ledig från ditt arbete.
- Fram till att barnet fyller åtta år eller slutar första klass har du rätt att vara ledig om du tar ut föräldraledighet. Du har också rätt att förkorta din arbetstid med upp till en fjärdedel.
Du har rätt att dela upp ledigheten på högst tre perioder varje kalenderår. Om du och din arbetsgivare är överens kan du dela upp ledigheten på flera perioder.