Omvårdnadsbidraget går oftast till kvinnor
Kvinnor ansöker oftare om omvårdnadsbidrag än män – och i tre av fyra föräldrapar är kvinnan ensam mottagare av bidraget. En ny analys från Försäkringskassan visar att familjens inkomst har viss betydelse för hur omvårdnadsbidraget fördelas.
Syftet med omvårdnadsbidraget är att förbättra de ekonomiska förutsättningarna för föräldrar till barn med en funktionsnedsättning. Bidraget baseras på den omvårdnad och tillsyn som barnet behöver, utöver vad som är vanligt för barn i samma ålder som inte har någon funktionsnedsättning. I en ny analys har Försäkringskassan tittat på hur föräldrar ansöker om och fördelar omvårdnadsbidraget.
Vanligast är att kvinnor ansöker om och är mottagare av omvårdnadsbidraget
I 71 procent av fallen var det en förälder som enskilt ansökte om omvårdnadsbidrag och oftast var det en kvinna. I 29 procent av fallen ansökte båda föräldrarna.
Kvinnor var ensamma mottagare av omvårdnadsbidrag i 75 procent av fallen och män ensamma mottagare i 12 procent av fallen. Resterande 13 procent delade på utbetalningen.
– Det är vanligare att mottagare av omvårdnadsbidrag delar lika på utbetalningen om de har yngre barn, inte bor ihop med den andra föräldern, om mannen eller båda föräldrarna är inrikes födda eller om båda föräldrarna har eftergymnasial utbildning, säger Signe Holmlund Armerin, analytiker på Försäkringskassan.
Inkomstnivån har viss betydelse för hur omvårdnadsbidraget fördelas
Hur bidraget fördelas mellan föräldrar som bor ihop beror delvis på vem som har den högsta inkomsten. I de fall kvinnan hade den högre inkomsten var 62 procent av mottagarna kvinnor. När mannen hade den högre inkomsten var 81 procent av mottagarna kvinnor.
– Att dela lika på omvårdnadsbidraget är relativt ovanligt oavsett föräldrarnas inkomstnivå. Men högst andel som delade lika på utbetalningen, 16 procent, finns i de fall då båda föräldrarna har en hög inkomst, säger Signe Holmlund Armerin.