Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Om du blir sjuk

Om du blir sjuk

6 minuter

Den här filmen vänder sig till dig som vill få information om hur du går tillväga om du blir sjuk.

 

Här får du veta vad du ska göra om du blir sjuk under studierna.

Vad gör jag om jag blir sjuk?

Om du studerar och blir så sjuk att du inte kan studera alls kan du behålla ditt studiestöd från CSN. Du får också ta del av CSN:s andra trygghetsregler som gäller vid sjukdom.

Gör så här:

1. Sjukanmäl dig

Gör en sjukanmälan redan första sjukdagen.

Gör en sjukanmälan

2. Ansök om att behålla studiestödet under sjukdom

Om du tror att du blir frisk inom en vecka kan du vänta med att ansöka tills du är frisk. Då kan vi handlägga ditt ärende snabbare.

Om du tror att du kommer att vara sjuk längre än en vecka kan du ansöka på en gång.

Om du inte kan ansöka på Mina sidor kan du ringa kundcenter på 0771-524 524 för att beställa en blankett. Blanketten finns inte för nedladdning på webbplatsen. 

3. Skicka in läkarintyg

Om du är sjuk längre än 14 dagar ska du skicka in ett läkarintyg med uppgifter om din sjukdom eller skada.

Du kan skicka in ditt läkarintyg digitalt på Mina intyg på 1177 Vårdguiden.

Mina intyg, 1177 Vårdguiden (minaintyg.se)

Om du har fått ditt läkarintyg på papper skickar du originalet till Försäkringskassans Inläsningscentral, 839 88 Östersund.

 

I vissa fall kan du behålla studiestödet om du är sjukskriven på halvtid. Det gäller

  • om du studerar på heltid
  • har en sjukdom som medför risk för en eller flera längre sjukdomsperioder.

Du måste kunna visa att du har en sådan sjukdom. Det kan du göra genom att lämna in ett läkarutlåtande Särskilt högriskskydd som din läkare har fyllt i.

Ansök på blankett.

7444 Ansök om studiestöd under sjukperiod – Utbildningsbidrag (KPU) under sjukperiod, sjukpenning för arbete vid sidan av studierna

 

Du som både arbetar och studerar och blir sjuk kan både få behålla ditt studiestöd och få sjukpenning. För att få sjukpenning måste du tjäna minst 11 300 kronor om året. Läs mer om vad som gäller för att behålla ditt studiemedel under Om du studerar.

Gör så här för att ansöka om sjukpenning:

1.  Sjukanmäl dig

Gör en sjukanmälan redan första sjukdagen.

Gör en sjukanmälan

2. Ansök om sjukpenning

Du ansöker på Mina sidor.

Om du tror att du blir frisk inom en vecka kan du vänta med att ansöka. Om du ansöker när du är frisk igen kan vi handlägga ditt ärende snabbare.

Om du tror att du kommer vara sjuk längre än en vecka kan du ansöka direkt.

Om du inte kan ansöka på Mina sidor ska du ringa till kundcenter på 0771-524 524 för att få en blankett hemskickad. Du kan inte ladda ner blanketten här på webben eftersom det finns vissa förifyllda uppgifter.

3. Skicka in läkarintyg

Om du är sjuk längre än 7 dagar ska du skicka in ett läkarintyg med uppgifter om din sjukdom eller skada. De flesta regioner kan utfärda elektroniska intyg. Du kan då skicka in ditt intyg på Mina intyg på 1177 Vårdguiden. Det går snabbare, och du slipper posta intyget.

Mina intyg, 1177 Vårdguiden (minaintyg.se)

Om du har fått ditt läkarintyg på papper och det av någon anledning inte har skickats elektroniskt till oss skickar du originalet till Försäkringskassans Inläsningscentral, 839 88 Östersund.

När du ansökt om sjukpenning på det här viset gäller samma regler för dig som för en person med anställning som får sjukpenning.

Sjukpenning för anställda

 Hjälp oss göra vår webbplats bättre

Svara på enkäten och berätta vad du tycker om webbplatsen.

Till enkäten öppnas i nytt fönster

Vanliga frågor

Om du hade en arbetsinkomst innan du började studera kan du ha rätt att få sjukpenning från oss om du är för sjuk för att fortsätta studierna. Du får då lite mindre än 80 procent av den inkomst du hade innan du började studera. Sjukanmäl dig till oss som vanligt för att få sjukpenning.

Ring till oss på 0771-524 524 om du ska börja studera och vill veta hur ditt skydd ser ut eller om du blir sjuk så hjälper vi dig.

Om du har arbetat innan du

Om du har tekniska problem

Om ditt e-legitimation inte funkar eller om du har andra tekniska problem kan du få hjälp på sidorna för teknisk support. Där finns möjlighet att få hjälp av en handläggare direkt i ett webbmöte. Du kopplas då ihop med handläggaren som ser din skärm och kan hjälpa dig. Webbmöten är tillgängliga samma tider som kundcenter har öppet.

Teknisk support

Om du måste ansöka på en pappersblankett

Alla blanketter som finns tillgängliga för nedladdning på webbplatsen hittar du på sidan Blanketter och intyg.

Blanketter och intyg