Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Om läkarintyg för dig som är företagare

Frågor och svar om läkarintyg med anledning av coronaviruset.

Frågor och svar

Det innebär att Försäkringskassan återgår till ordinarie tidsgränser för läkarintyg från och med 1 oktober 2021.

Om din första sjukdag är den 1 oktober 2021 eller senare ska du lämna läkarintyg till Försäkringskassan från dag 8 i sjukperioden när du ansöker om sjukpenning.

Om din första sjukdag är behöver du inte ha ett läkarintyg förrän dag 22 i sjukperioden när du ansöker om sjukpenning. Vi kommer att fatta beslut utifrån uppgifterna i din ansökan. Om du fortfarande är sjuk när det har gått 21 dagar, måste du skicka ett läkarintyg till oss. Genom att skicka läkarintyget berättar du för oss att du fortfarande vill ha sjukpenning.

Ja, om du har blivit sjuk 1 oktober 2021 eller senare och är sjuk längre än 7 dagar, måste du ha ett läkarintyg för att få sjukpenning.

Om du blivit sjuk före 1 oktober 2021 och är sjuk längre än 21 dagar, så måste du ha ett läkarintyg. Genom att skicka läkarintyget berättar du för oss att du fortfarande vill ha sjukpenning.

Om du är deltidssjukskriven och blir sjuk i högre omfattning måste du lämna ett läkarintyg från den 8:de dagen.

Ja, det gäller oavsett sjukdom och inte bara covid-19.