Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Om läkarintyg för dig som är arbetsgivare

Frågor och svar om läkarintyg med anledning av att de tillfälliga coronareglerna upphör.

Frågor och svar

Det innebär att Försäkringskassan återgår till ordinarie tidsgränser för läkarintyg från och med 1 oktober 2021.

Om din medarbetares första sjukdag är 1 oktober 2021 eller senare så behöver Försäkringskassan ett läkarintyg från medarbetaren från och med dag 15 i sjukperioden när hen ansöker om sjukpenning.

Det innebär också att din medarbetare vanligtvis behöver lämna läkarintyg från dag 8 i sjukperioden till dig som arbetsgivare.

Vad gäller om min medarbetare blev sjuk före 1 oktober 2021?

Om medarbetarens första sjukdag är 1 oktober 2021 eller tidigare behöver hen inte lämna läkarintyg till Försäkringskassan förrän dag 22 i sjukperioden. Genom att skicka läkarintyget berättar medarbetaren för oss att hen fortfarande vill ha sjukpenning.

Om medarbetarens första sjukdag är 1 oktober 2021 eller senare ska läkarintyg lämnas från dag 15 till Försäkringskassan i samband med ansökan om sjukpenning.

Om medarbetarens första sjukdag var före 1 oktober 2021 ska läkarintyg lämnas från dag 22 till Försäkringskassan. Genom att skicka läkarintyget berättar medarbetaren för oss att hen fortfarande vill ha sjukpenning.

En medarbetare som är deltidssjukskriven och blir sjuk i högre omfattning måste lämna läkarintyg från den 8:de dagen, oavsett när hens första sjukdag var.

Ja, det gäller oavsett sjukdom och inte bara covid-19.