Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Om läkarintyg för dig som är anställd, arbetssökande eller föräldraledig

Frågor och svar om regler för läkarintyg med anledning av att de tillfälliga reglerna upphör 1 oktober 2021.

Frågor och svar

Det innebär att Försäkringskassan återgår till ordinarie tidsgränser för läkarintyg.

Om du är anställd

Om din första sjukdag är 1 oktober 2021 eller senare behöver vi ha ett läkarintyg från dag 15 i sjukperioden när du ansöker om sjukpenning.

Det innebär också att du vanligtvis behöver lämna läkarintyg till din arbetsgivare från dag 8 i sjukperioden.

Om du är arbetssökande eller föräldraledig

Om din första sjukdag är 1 oktober 2021 eller senare behöver vi ett läkarintyg från dig från dag 8 i sjukperioden när du ansöker om sjukpenning

Vad gäller om jag blev sjuk innan den 1 oktober?

Om din första sjukdag var 30 september 2021 eller tidigare så behöver du inte ha ett läkarintyg förrän dag 22 i sjukperioden när du ansöker om sjukpenning. Vi kommer fatta beslut om sjukpenning utifrån uppgifterna i din ansökan. Om vi behöver kompletterande uppgifter tar vi i första hand kontakt med dig eller din arbetsgivare.

Om du fortfarande är sjuk när det har gått 21 dagar, måste du skicka ett läkarintyg till oss. Genom att skicka läkarintyget berättar du för oss att du fortfarande vill ha sjukpenning.

Om du har ett pågående sjukärende och blir sjukskriven i en högre omfattning än tidigare behöver du lämna in ett läkarintyg från dag 8 oavsett diagnos. Det gäller även när du avbryter en arbetslivsinriktad rehabilitering och ansöker om sjukpenning istället.

Ja, det gäller oavsett sjukdom och inte bara covid-19.

Ja, många vårdgivare erbjuder alternativa kontaktvägar och du måste inte fysiskt träffat en läkare för att får ett läkarintyg. Försäkringskassan gör sedan en bedömning om du har rätt till ersättning utifrån innehållet i läkarintyget, och det spelar ingen roll för Försäkringskassan om du fysiskt träffat den läkare som utfärdat intyget.

Om din första sjukdag är 15 december 2020 eller senare så behöver du inte lämna ett läkarintyg till oss förrän dag 22 i sjukperioden. Genom att lämna ett läkarintyg berättar du för oss att du fortfarande är sjuk.

Om din första sjukdag var före den 15 december 2020 behöver vi ha ett läkarintyg från dig från dag 15 i sjukperioden när du ansöker om sjukpenning.

Om du är deltidssjukskriven och blir sjukskriven i en högre omfattning behöver du ett läkarintyg från och med dag 8 i den nya ökade sjukskrivningen.

Relaterade länkar

Frågor och svar med anledning av coronaviruset