Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Ersättning för karens för dig som är arbetsgivare

Frågor och svar om tillfälliga regler för karens med anledning av coronaviruset.

Frågor och svar

Det innebär att Försäkringskassan betalar ut ersättning för den första dagen i sjukfallet retroaktivt. Du som arbetsgivare betalar ut sjuklön och ska göra karensavdrag som vanligt. Den anställde ansöker sedan om ersättning för karensavdraget på Mina sidor på fk.se.

Regeringen har beslutat att det ska gälla från och med den 11 mars 2020 till och med den 30 september 2021. Det innebär att den som fått ett karensavdrag på sin lön under den perioden får ersättning från Försäkringskassan.

För att ha rätt till ersättning behöver Försäkringskassan ansökan senast 31 december 2021.

För dig som har ett aktiebolag går det till på samma sätt som för den som är anställd. Under de första 14 dagarna ska du få sjuklön med avdrag för karens. På Mina sidor på fk.se finns en e-tjänst där du kan ansöka om ersättning för karensavdraget.

Vi behöver ha din ansökan senast 31 december 2021 för att du ska ha rätt till ersättning.

Nej, inte om din medarbetare blir sjuk igen inom fem kalenderdagar. Dagarna i den tidigare sjuklöneperioden ska räknas med i den nya sjukperioden, så att de tillsammans blir som mest fjorton dagar.

Relaterade länkar

Frågor och svar med anledning av coronaviruset