Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Om ersättning för karens för dig som är partner till Försäkringskassan (hälso- och sjukvården, företagshälsovården, Arbetsförmedlingen)

Vi får många frågor om våra ersättningar med anledning av coronaviruset. Här hittar du de vanligaste frågorna och svaren.

Frågor och svar

Ja, den som är arbetssökande kommer inte att få ett karensavdrag under perioden 11 mars 2020 till och med 30 september 2021. Hen ansöker om sjukpenning som vanligt på Mina sidor eller på blanketten Ansökan om sjukpenning. Om rätten till sjukpenning finns betalar Försäkringskassan ut ersättningen utan karensavdrag.

Den som deltar i ett program hos Arbetsförmedlingen ansöker om aktivitetsstöd, utvecklingsersättning och etableringsersättning precis som vanligt, och ska fortsatt markera eventuell frånvaro. Om en person varit sjuk någon gång dag 11-31 i en månad kommer ersättningen för karensdagen i utbetalningen månaden efter. Personen behöver inte ansöka särskilt om ersättning för karensdagen. Det är viktigt att den som blir sjuk fortsatt sjukanmäler sig till Arbetsförmedlingen första sjukdagen.

Regeringen har beslutat att det ska gälla tillfälligt, från och med 11 mars 2020 till och med 30 september 2021.