Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Om ersättning för karens för dig som är företagare

Frågor och svar om tillfälliga regler för karens med anledning av coronaviruset. Det gäller även för dig som är företagare men just nu föräldraledig eller arbetslös.

Frågor och svar

Du som egenföretagare med karensdagar eller karenstid i sjukperiodens början ansöker om ersättning för karensdagarna eller karenstiden. Försäkringskassan betalar ut ersättning för karens för upp till 14 dagar. Det finns en e-tjänst på Mina sidor där du kan ansöka om ersättning.

Regeringen har beslutat att det ska gälla från och med den 11 mars 2020 till och med den 30 september 2021. Det innebär att du som haft karensdagar eller karenstid från och med den 11 mars 2020 till och med den 30 september 2021 kan få ersättning.

För att du ska ha rätt till ersättning behöver vi din ansökan senast 31 december 2021.

För dig som har ett aktiebolag går det till på samma sätt som för den som är anställd. Om du blir sjuk så kan du ansöka om ersättning för karensavdraget hos Försäkringskassan. På Mina sidor på fk.se finns en e-tjänst där du kan ansöka om ersättning.

För att du ska ha rätt till ersättning behöver vi din ansökan senast 31 december 2021.

Nej, du ansöker om ersättning för karens för den första dagen men sjukanmälan ska göras till Försäkringskassan precis som vanligt, alltså om du fortfarande är sjuk efter 14 dagar.

Du behöver inte sjukanmäla dig till Försäkringskassan för att ansöka om ersättning för karensdagar eller karenstid. Om du vill ansöka om sjukpenning gör du sjukanmälan som vanligt.

Du som är egenföretagare med karensdagar eller karenstid i sjukperiodens början ansöker om ersättning för karensdagarna eller karenstiden. Försäkringskassan betalar ut ersättning för karens för upp till 14 dagar. Det finns en e-tjänst på Mina sidor på fk.se där du kan ansöka om ersättning för karens.

Från och med 1 januari 2021 får du ett schablonbelopp på 810 kronor före skatt per dag. Gäller det karensdagar före den 1 januari 2021 ersätts du med 804 kr före skatt. Det beror på att regeringen höjde beloppet från och med 1 januari 2021.

Ersättningen betalas ut inom 5 arbetsdagar men det kan bli längre om det krävs utredning.

Under Utbetalningar på Mina sidor kan du se utbetalningen en bankdag innan pengarna kommer.

Om du angett fel kontonummer i din ansökan kommer utbetalningen att komma i retur till Försäkringskassan. En ny utbetalning sker till konto, så snart du hunnit anmäla ett nytt korrekt konto för utbetalning.

Nytt konto anmäler du enklast på Mina sidor


Om du inte kan använda Mina sidor

Anmälan om konto Nr 5605

Om din ansökan behöver förtydligas så kommer vi att höra av oss till dig. Det kan innebära att det tar fler än 5 arbetsdagar innan pengarna utbetalas. Under Utbetalningar på Mina sidor kan du se din utbetalning en dag innan pengarna kommer. För tillfället är det många som ansöker om ersättning för karensavdraget, vi arbetar intensivt med att ta hand om alla ansökningar.

Har du fått avslag på den ansökan ska du gå in i e-tjänsten och ansöka om karens istället.