Tänk på att...
Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version.

Ansökan om ersättning till riskgrupper öppnar 24 augusti

Regeringen har beslutat att personer som tillhör en riskgrupp för covid-19 kan få ersättning. Det gäller personer som helt eller delvis måste avstå från att arbeta för att undvika smitta. E-tjänsten för att ansöka öppnar den 24 augusti.

Beslutet gäller dig som har en anställning eller är egenföretagare och som inte har möjlighet att arbeta hemifrån. Det krävs även att din arbetsgivare inte kan erbjuda dig andra arbetsuppgifter eller att det i övrigt inte går att anpassa din arbetssituation så att smittspridning kan undvikas.

Ersättningen gäller även om du är behovsanställd och varit tvungen att avstå inbokade arbetspass på grund av smittrisk.

Ersättningen gäller för perioden 1 juli–30 september och betalas ut med ett schablonbelopp på som mest 804 kronor före skatt per dag under max 90 dagar. Det går att söka för hela dagen eller delar av dagen. Du måste kunna visa ett läkarintyg som styrker att du tillhör någon av de riskgrupper för covid-19 som regeringen har beslutat kan ha rätt till ersättning.

Ansökan öppnar den 24 augusti. Då kan du ansöka om ersättning retroaktivt för tid från den 1 juli. Eftersom det är en helt ny ersättning behöver vi bygga en ny e-tjänst för att kunna ta emot ansökningar. När e-tjänsten är klar hittar du den på Mina sidor.

Coronaviruset – det här gäller