Föräldrapenning
När du är ledig från ditt jobb för att ta hand om ett barn kan du få föräldrapenning. Du kan få föräldrapenning även om du är arbetslös och avstår från att söka arbete, om du studerar och gör studieuppehåll, eller om du är pensionär.
Vem kan få föräldrapenning?
Du kan få föräldrapenning om
- du tar hand om ett barn
- du inte jobbar, söker arbete eller studerar
- barnet bor i Sverige, i ett annat land inom EU/EES, eller i Schweiz
- du är försäkrad i Sverige.
Du är i regel försäkrad i Sverige om du bor och arbetar här. Om du bor eller arbetar i olika länder kan det finnas undantag, liksom om du nyligen flyttat hit.
Om du har uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv gäller särskilda regler.
När du har fått uppehållstillstånd i Sverige
Du kan ta ut hel, tre fjärdedels, halv, en fjärdedel eller en åttondels föräldrapenning.
Föräldrapenning till andra än en förälder
Du kan föra över upp till 45 föräldrapenningdagar till någon som inte är vårdnadshavare för ditt barn. Hen kan sen ansöka om föräldrapenning.
Om du är ensam vårdnadshavare kan du föra över 90 dagar per barn.
Ersättningen som personen får baseras på hens egen sjukpenninggrundande inkomst. Det betyder att vi räknar ut hens föräldrapenning utifrån hur mycket hen tjänar per år. Även pensionärer och andra som inte har någon SGI kan få föräldrapenning.
Du kan inte föra över de föräldrapenningdagar som är reserverade för den andra föräldern.
Du kan föra över alla dagar, förutom de reserverade dagarna, till barnets andra vårdnadshavare eller till din sambo.
Föräldraledig med någon annans barn
Hur många dagar med föräldrapenning kan man få?
När kan man ta ut sin föräldrapenning?
Hur länge kan jag ta ut föräldrapenning?
Du kan ta ut föräldrapenning till och med den dag barnet fyller 12 år eller när barnet slutar i årskurs 5 i grundskolan. Men från och med barnets 4‑årsdag kan ni bara spara 96 dagar sammanlagt. Om du har tvillingar kan ni spara 132 dagar sammanlagt.
Om ditt barn föddes före 1 januari 2014 gäller andra regler. Du som förälder kunde ta ut föräldrapenning till och med att barnet fyllde 8 år eller avslutade första året i grundskolan.
I tjänsten Min föräldrapenning kan du se hur många föräldrapenningdagar du har kvar.
Kan jag ta ut föräldrapenning för dagar jag inte skulle ha arbetat?
Du kan ta ut föräldrapenning på lägstanivå för vilka dagar som helst. För att få föräldrapenning på sjukpenningnivå en arbetsfri dag måste du ta ut föräldrapenning i samma omfattning även för dagar direkt före eller efter dagar du inte skulle ha arbetat.
Om du studerar eller är arbetssökande gäller andra regler. Har du fem eller fler arbetsfria dagar i följd kan du ta ut föräldrapenning på sjukpenningnivå på dina arbetsfria dagar utan att behöva ta ut någon mer dag när du skulle ha arbetat.
Hur mycket pengar kan jag få?
I vårt beräkningsverktyg Räkna på föräldrapenning kan du enkelt och snabbt se ungefär hur mycket du kan få i föräldrapenning.
Så ansöker du om föräldrapenning
Först ska du anmäla att du kommer att vara ledig och sedan ansöker du om föräldrapenning.
1. Anmäl föräldrapenning
Du kan anmäla när du vill men senast samma dag som du vill ha ersättning för.
2. Ansök om föräldrapenning
Kom ihåg att ansöka senast 90 dagar efter att du varit hemma med barnet.
Om du vet att du ska vara föräldraledig en längre period så är det bra ifall du ansöker om föräldrapenning för hela perioden du planerar att vara ledig. Då rullar utbetalningarna på smidigt.
Om du ansöker om föräldrapenning i efterhand, och du glömde att göra en anmälan, skriver du varför du glömde
3. Utbetalning
Information om när föräldrapenning betalas ut:
Utbetalningsdatum och handläggningstider
När syns utbetalningen på Mina sidor?
Under Utbetalningar på Mina sidor, eller i appen kan du se dina preliminära utbetalningar så snart vi har handlagt din ansökan.
Den faktiska utbetalningen kan du se 1 bankdag innan pengarna kommer.
Om du behöver ändra din ansökan
Om du behöver ändra din ansökan, till exempel om din arbetsgivare säger att du måste ta ut semester, ska du göra en ny ansökan. Om du inte skickar in en ny ansökan kommer du att få en felaktig utbetalning.
Om du får höjd inkomst under tiden du har föräldrapenning
Vad ska man tänka på när det gäller SGI?
Många småbarnsföräldrar väljer att gå ner i arbetstid under och efter föräldraledigheten. Det kan leda till lägre inkomster, vilket kan påverka din sjukpenninggrundande inkomst (SGI).
SGI är ett belopp som räknas fram av Försäkringskassan utifrån din inkomst. Försäkringskassan använder sig av beloppet för att räkna ut hur mycket ersättning du kan få om du blir sjuk, vabbar eller får föräldrapenning. Du kan skydda din SGI på olika sätt beroende på hur gammalt ditt barn är och vad du har för sysselsättning.
När ditt barn är under 1 år
När ditt barn fyller 1 år
Du kan ha rätt till samma föräldrapenning även om din SGI sänks
Föräldrapenningen är skyddad under barnets första två år. Det betyder att även om du får en sänkt SGI, för att du till exempel går ner i arbetstid, kan du få samma föräldrapenning som tidigare om du tar föräldraledigt igen innan barnet fyllt två år.
Samma sak gäller om du eller din partner väntar barn på nytt innan syskonet fyllt ett år och nio månader. Då får du också föräldrapenning beräknad på samma SGI som innan den sänktes.
SGI-guiden
Svara på ett par korta frågor och få svar på:
- Hur du får rätt till en SGI.
- Hur den beräknas på dina inkomster.
- Hur din SGI påverkar den ersättning du får.
- Att det är viktigt att skydda din SGI om du slutar arbeta eller arbetar mindre.
Frågor och svar
-
Ja, du kan ta ut föräldrapenning på lägstanivå för helger och andra dagar du inte skulle ha arbetat.
Om du tar ut föräldrapenning i minst samma omfattning även för dagar direkt före eller direkt efter helgen eller de dagar du inte skulle ha arbetat kan du ta ut föräldrapenning på sjukpenningnivå.
Om du till exempel arbetar måndag till och med fredag och vill ta ut hel föräldrapenning på sjukpenningnivå på lördagen och söndagen, så måste du också ta ut hel föräldrapenning på sjukpenningnivå på fredagen eller måndagen.
Om du studerar eller är arbetssökande räknas alla dagar som arbetsfria under perioden du är arbetssökande eller studerar. Du kan därför ansöka om föräldrapenning under veckans alla dagar.
-
Ja. Du kan ha rätt till föräldrapenning samtidigt som du studerar om du tar hand om barnet under en del av dagen.
Exempel - rätt till föräldrapenning
Du pluggar på distans, tar hand om ditt barn på dagarna och pluggar på helger och kvällar. Du kan få föräldrapenning.Exempel – inte rätt till föräldrapenning
Du pluggar och är i skolan varje dag mellan 8–16. Eftersom du inte är tillsammans med barnet under dagen kan du inte få föräldrapenning. -
Så länge du jobbar mindre än din ordinarie arbetstid under ett dygn, så kan du ta ut föräldrapenning för den delen du inte arbetar. Tänk på att du inte får ta ut föräldrapenning för den tid du arbetar. Det gäller oavsett vilken tid på dygnet du utför arbetet.
-
Föräldrapenningdagarna fördelas först när det finns två registrerade vårdnadshavare för barnet. Det är Skatteverket som registrerar vårdnadshavare. Det sker automatiskt om du och barnets andra förälder är gifta med varandra.
Om du inte är gift med den som födde barnet så måste du bekräfta att du har blivit förälder.
Det kan du göra digitalt hos Skatteverket under barnets första 14 dagar.
Bekräfta att du blivit förälder | Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om det har gått längre tid än 14 dagar från ditt barns födelse kan du istället göra en föräldraskapsbekräftelse hos socialnämnden i den kommun där barnet är folkbokfört.
-
Ja, men tiden du jobbar och tar föräldrapenning får inte överstiga den tid du jobbar i vanliga fall. Om du i vanliga fall jobbar 8 timmar kan du exempelvis jobba 4 timmar och ta halv föräldrapenning. Detta gäller oavsett vilken tid på dygnet du utför arbetet.
Du behöver prata med din arbetsgivare om vad som gäller vid extraarbete under din föräldraledighet från ditt ordinarie arbete.
-
Nej. Du har inte rätt till föräldrapenning samtidigt som du har semester. Det gäller även om du inte får någon semesterlön.
Tänk på att din SGI kan påverkas om du tar ut semester när du arbetar deltid, eftersom du inte kan fylla ut med föräldrapenning under semesterledigheten.
Om du till exempel arbetar 75 procent och tar ut föräldrapenning på 25 procent, så baseras din SGI på ditt deltidsarbete ifall du tar semester.
Det innebär att vissa ersättningar från Försäkringskassan kan bli lägre, till exempel sjukpenning och vab.
-
Du kan anmäla den felaktiga utbetalningen på Mina Sidor. Gå in på Utbetalningar och klicka på plustecknet bredvid Tidigare. Längst ner på sidan finns Relaterade tjänster – Anmäl felaktig utbetalning. Där fyller du i vilket datum som blivit fel och varför.
-
Ja, du kan ta ut föräldrapenning på både sjukpenning- och lägstanivå.
Ska du skola in ditt barn på förskola eller i förskoleklass?
-
Ja, men först behöver vi utreda i vilket land du och barnets andra förälder är försäkrade. Om ni är försäkrade i var sitt land kan ni ha rätt till föräldrapenning från båda länderna.
Den förälder som vårdar barnet ska i första hand ansöka om föräldrapenning från det land där föräldern och barnet bor men det kan även finnas möjlighet att få föräldrapenning från Sverige.
Ring oss på 0771‑524 524 om du vill veta vad som gäller för din familj.
-
Om du ska vara utomlands en längre tid kan det påverka din rätt till föräldrapenning.
-
Ja, det kan ni göra.
-
Den som föder barnet räknas som juridisk förälder och kan därmed föra över dagar med föräldrapenning till den andra föräldern.
-
Det är bara två föräldrar som samtidigt kan ta ut dubbeldagar. Är ni till exempel 4 föräldrar kan ni turas om att ta ut dubbeldagar.
Man kan som mest ta ut 60 dubbeldagar. Man kan inte ta ut dubbeldagar från de 90 dagarna som är reserverade.
-
Ja, din arbetsgivare kan hindra dig från att vara föräldraledig, men det finns undantag.
Om det är du som ska föda barnet har du rätt att vara helt ledig från ditt arbete i samband med att du föder barnet. Du har rätt till det under en sammanhängande period av minst sju veckor före den beräknade förlossningen och sju veckor efter förlossningen.
Fram till att barnet är 18 månader har du rätt att vara helt ledig från ditt arbete.
Fram till att barnet är 12 år, eller slutat femte klass, har du rätt att vara föräldraledig för den tid du tar ut föräldrapenning.
Fram till att barnet fyller åtta år, eller slutar första klass, har du rätt att förkorta din arbetstid även om du inte tar ut föräldrapenning.
Du har rätt att dela upp ledigheten på högst tre perioder varje kalenderår. Om du och din arbetsgivare är överens kan du dela upp ledigheten på flera perioder.
Relaterade länkar
Aktuellt
- Fler dubbeldagar och nya regler för vem som kan få föräldrapenning
- Det som är bra delar man lika på
- Föräldrapenning – checklista
- Webbinarium för blivande föräldrar
För dig som är företagare
Adoption
För dig som fått ett barn med omfattande funktionsnedsättning
- Nationellt kompetenscentrum anhöriga (anhoriga.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.